“Škola mira – putevima mira” – Natječaj “Domovina se brani ljepotom”

DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću

Održano nagradno putovanje za učenike osnovnih škola u sklopu programa “Škola mira – putevima mira”

  1. ožujka 2023 08:57

U četvrtak, 30. ožujka 2023. godine u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije održano je nagradno putovanje u Gorski kotar za učenike osnovnih škola. Putovanje je organizirano u sklopu dugogodišnjeg programa “Škola mira – putevima mira” na temelju raspisanog natječaja “Domovina se brani ljepotom” kojeg provodi SABA PGŽ, a na koji su se javili učenici sa svojim radovima iz deset škola sa područja Primorsko-goranske županije.

Mladi osnovnoškolci zajedno s nastavnicima posjetili su Lukovdol gdje su obišli rodnu kuću hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića koji je ratne strahote opisao u svjetski poznatoj poemi “Jama”, ali je ostavio trag u hrvatskoj književnosti i kroz druga djela prvenstveno socijalne tematike. Osim obilaska Muzeja Ivana Gorana Kovačića koji je smješten u njegovoj rodnoj kući, mladi su kod Goranovog amfiteatra u neposrednoj blizini mogli čuti predavanje profesora Tvrtka Božića koji je predstavio biografiju Ivana Gorana Kovačića, njegov čuveni ”govor ispred crkve” u Lukovdolu te poznanstvo i druženje s Vladimirom Nazorom što je u konačnici bila prekretnica u njegovom životu s odlukom o priključenju partizanima i NOB-u krajem 1942. godine.

Osim povijesno-društvenog konteksta Goranovog života, mladima se obratila i profesorica hrvatskog jezika Nada Macan predstavivši književni rad Ivana Gorana Kovačića s naglaskom na emocije u njegovim djelima, socijalnu tematiku odnos prema ljudima, selu, radu, ali i njegovo najpoznatije djelo; lirsko-epsku poemu ”Jama”. Profesorica Macan je okupljenima pročitala pjesmu ”Mali pot” napisanu na kajkavskom narječju kojim se Ivan Goran Kovačić služio.

Nakon Lukovdola, mladi su se uputili prema Matić poljani; spomen-području uređenom u čast 26 partizanskih boraca II. brigade 13. primorsko-goranske divizije koji su se zbog ekstremno niskih temperatura smrznuli tijekom marša u noći s 19. na 20. veljaču 1944. godine. Tamo je sudionike dočekala magla i hladan vjetar koji su na moment dočarali surovost Matić poljane. U autobusu je povijesno predavanje održao profesor Tvrtko Božić istaknuvši kako ”fašizam počiva na teroru, nasilju i svemu suprotstavljenom od demokratskih načela i ljudskih prava poput progona etničkih, nacionalnih ili vjerskih manjina ili pak onih koji se priključuju antifašističkom otporu.”. Profesor Božić istaknuo je i kako su se mnogi ljudi priključili pokretu otpora iskreno vjerujući u vrijednosti antifašizma bez da su pripadali nekoj političkoj opciji. Nakon predavanja, učenici su pročitali neka svjedočanstva preživjelih sudionika marša na Matić poljani među kojima je i svjedočanstvo žene koja je preživjela marš u visokoj trudnoći. Profesor Božić istaknuo je kako je na maršu sudjelovalo i 17 borkinja koje su sve preživjele.

Nagradno putovanje završilo je druženjem i podjelom priznanja najuspješnijim sudionicima i njihovim mentoricama i mentorima ovogodišnjeg literarnog natječaja ”Domovina se brani ljepotom” u park šumi Golubinjak  . U tom je natječaju sudjelovalo deset škola – devet osnovnih i jedna srednja – iz Primorsko-goranske županije čijim nastavnicama i nastavnicima se biranim riječima u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ zahvalio Darko Fanuko, ujedno i voditelj putovanja.

Nagradno putovanje za mlade organizira se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode ApotekaDocumenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-Goranske Županije.

Projekt Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova