Neželjena baština’ Irene Škorić.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 5mnh4lbpq3mq52ft444lfpdz713.jpg

Film Irene Škorić priča je o partizanskim spomenicima i sudbini ljudi vezanih uz njih.

Film možete pogledati ovdje – Neželjena baština

Kalnički partizanski odred

…Kroz odred je tijekom ratnih godina prošlo nekoliko tisuća ljudi, čiji prosjek godina je bio svega 20. Ti borci odigrali su jednu od najvažnijih uloga za širenje NOB-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čime su znatno doprinijeli porazu Sila osovine i njihovog satelita NDH. Odred je dao velik broj boraca za druge jedinice, od Moslavine i Slavonije do Zagorja, ali on nije te mlade ljude samo vojno obrazovao, nego je razvio i kulturnu djelatnost, novine, Kalničku kazališnu grupu, zbor itd… Još važnije, odred je kroz narodnooslobodilačku borbu sudjelovao i u izgradnji novog društva, gradio je nove i drugačije vrijednosti, načine upravljanja zajedničkim dobrima, nove odnose među ljudima, među spolovima i etničkim zajednicama koje žive na tom području…

Katalog izložbe: Kalnički partizanski odred

ZAVNOH – stvaranje narodne vlasti

Kada je u drugoj polovici veljače 1943. razbijena četvrta neprijateljska ofenziva, vijećnici AVNOJ-a iz Hrvatske osnovali su 1. ožujka 1943. u ličkom selu Ponorima Inicijativni odbor Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), sa zadatkom priprema svih predradnji za osnivačku skupštinu najvišeg političkog predstavništva NOP-a u Hrvatskoj. Inicijativni odbor ZAVNOH-a prenosio je i provodio u život sve direktive AVNOJ-a na teritoriju Hrvatske.

U oslobođenom Otočcu, poslije višemjesečnih priprema, započela je 13. lipnja 1944. svečana osnivačka skupština ZAVNOH-a, koja je drugi dan nastavila rad kod jezera Labudovca na Plitvičkim jezerima. Tim činom bio je završen rad Inicijativnog odbora.

Katalog izložbe: ZAVNOH – stvaranje narodne vlasti

Žene – partizanke i drugarice

Povodom danas, u široj društvenoj javnosti, već gotovo zaboravljenog praznika 8. marta Međunarodnog dana žena, pripremili smo izložbu fotografija iz Narodno-oslobodilačke borbe (1941.-1945.) na kojima su u centru pažnje fotografskog objektiva.

Žene partizanke i drugarice, ratnice s puškama, bombama i revoleverima, žene njegovateljice, bolničarke i doktorice, učiteljice i učenice, žene majke i žene domaćice, seljanke i građanke, intelektualke i one bez obrazovanja, članice Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Komunističke partije, Antifašističke fronte žena i narodno-oslobodilačkih odbora kao i one koje nisu pripadale niti jednoj stranci ili političkoj opciji.

Katalog izložbe: Žene – partizanke i drugarice

Partizani kakve do sada niste vidjeli

U povodu obilježavanja i proslave značajnih događaja iz Narodnooslobodilačke borbe Hrvatske, kojih se ove godine obilježava jubilarna 70. obljetnica, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pripremio je izložbu fotografija iz perioda Narodno-oslobodilačkog rata. U izložbi su korištene su dosad rijetko viđene, ali i nikad objavljivane fotografije iz raznih izvora. Kao osnova izložbe korištene su fotografije iz muzeja: Hrvatskog povijesnog muzeja, Muzeja grada Zagreba, Muzeja grada Koprivnice i Zavičajnog muzeja Čazme; fotografije iz digitalnih fototeka: Fototeke SABA RH (fototeka.sabh.hr), Fototeke Desetog korpusa zagrebačkog (deseti-korpus.com) i Fototeke znaci.net (znaci.net); fotografije iz raznih knjiga, te fotografije iz privatnih izvora.

Održana: 18. siječnja 2014. godine, Stara gradska vjećnica, Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb

Katalog izložbe: Partizani kakve do sada niste vidjeli

Izložba: Partizani kakve do sada niste vidjeli

Heroine Hrvatske odlikovane ordenom Narodnog heroja

…Josip Broz Tito je na prvoj Zemaljskoj konferenciji AFŽ-a 1942. god. rekao da se ponosi ženama jer su u »natčovječanskoj borbi dale toliko života i primjera heroizma«. Vladimir Nazor im se divio jer su uvijek pokazivale »nevjerojatnu ustrajnost i hrabrost«. Msgr. Svetozar Rittig je istaknuo »da nije bilo suradnje požrtvovane borbene žene ne bi ni danas mogli djelo našega narodnog oslobođenja slaviti kao trijumf cjelokupnog naroda«. U NOR-u Hrvatske je sudjelovalo 43.000 žena, od toga je 4.579 poginulo, 1.898 je ratnih invalida, dok su 772 žene nositeljice Partizanske spomenice 1941. Narodnim herojima proglašeno je osamnaest žena iz Hrvatske.

Katalog izložbe: Heroine Hrvatske odlikovane ordenom Narodnog heroja

Nobelovke – heroine mira: žene koje grade bolji svijet

Alfred Nobel je rođen 1833. godine u Stockholmu. Prijavio je oko 355 patenata. Najpoznatiji su dinamit, umjetna svila i guma. Osim istraživačkog rada, pokazivao je i veliko zanimanje za socijalna pitanja i mir u svijetu, za literaturu i poeziju. Najpoznatija njegova drama je Nemesis. Dana 27. studenog 1895. godine Nobel je sastavio oporuku i dio svog bogatstva, točnije 31 milijun kruna, ostavio kako bi ustanovio Nobelovu nagradu.U periodu od 112 godina, od 1901. do 2012. dodijeljene su 863 Nobelove nagrade. Primilo ih je 839 pojedinaca i 24 organizacije. Ženama su dodijeljene 44 Nobelove nagrade. Jedna od njih, Marie Curie, nagrađena je dvaput.

Katalog izložbe: Nobelovke – heroine mira: žene koje grade bolji svijet

Izložba: Nobelovke – heroine mira: žene koje grade bolji svijet