Izložba “Danuncijada na Krku”: Kako su Dobrinjci potjerali D’Annunzijeve ardite

U suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka riječkoj javnosti predstavljena je izložba „Danuncijada na otoku Krku“ autora Tvrtka Božića i Tee Perinčić. Autor izložbe Tvrtko Božić održao je na otvorenju izložbe i prigodno predavanje.

Izložbom je obuhvaćeno razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine kad je talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao u Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera koja je obuhvaćala i otok Krk.
Arditska strahovlada na otoku Krku bila je obilježena terorom, pljačkanjima, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na „Krvavi Božić“ 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

– Izložbeni dio predstavljen je na dvadeset i tri panoa, a tu su i dokumenti iz Državnog arhiva u Rijeci, zatim iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja, a i fotografije.

Ovdje je u pitanju dokumentarno – slikovna izložba u koju su ukomponirani prateći povijesni tekstovi, kazao je Božić.

Vrijeme izlaganja također nije slučajno odabrano – naime, sredina studenog puna je značajnih datuma koji uključuju upravo talijansku okupaciju i dolazak ardita, ali i obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata.

✴️Izložbu možete razgledati do 4. prosinca 2022.