Čestitke svim članicama Udruge – Sretan međunarodni dan žena!

Međunarodni dan žena – ili kod nas popularno zvani ‘Osmi mart’, svake godine slavi žene i njihova ostvarenja u svim mogućim područjima života, a njime se ujedno svake godine traže jednakost i uvažavanje.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava raznim umjetničkim performansima, koncertima, marševima, govorima i konferencijama, a svako od tih događanja jednako je posebno i inspirativno.

Djevojke, žene, cure, djevojčice, bake, mame, tete, prijateljice, sestre – svaka ženska osoba ovoga dana osjeća se najposebnije na svijetu. I zapravo ovaj dan predstavlja kako bi se sve žene, ali i svi muškarci na svijetu trebali osjećati svaki dan. No, znate li kada se ovaj dan uopće počeo slaviti? I zašto? Evo kratkog pregleda.

Zapravo je teško reći kada je slavljenje ovog dana zapravo krenulo, ali svoje korijene navodno vuče iz 1908. godine, kada je više od 15 tisuća žena marširalo ulicama New Yorka, zahtjevajući pravo na glasovanje, pravo na bolje plaće i pravo na skraćenje radnog vremena.

Godinu dana kasnije, 28. veljače, o Međunarodnom danu žena raspravljalo se u SAD-u, piše Telegraph, a 1910. godine je žena pod imenom Clara Zetkin – voditeljica ženskog ureda Socijal-demokratske partije u Njemačkoj – dala prijedlog za pokretanjem Međunarodnog dana žena. Predložila je kako bi svaka zemlja na jedan dan trebala slaviti žene, kako bi im bilo što je moguće lakše ostvariti sva njihova jedinstvena prava.

A zatim je na konferenciji više od 100 žena iz 17 zemalja prihvatilo njen prijedlog i Dan je formiran. 1911. tako je prvi puta proslavljen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, ali tada je to bilo 19. ožujka. Tek 1913. godine odlučeno je da će datum Međunarodnog dana žena biti prebačen na 8. ožujka, i otada se slavi na taj datum svake godine. 1975. prepoznat je i od strane Ujedinjenih Naroda, a otada svake godine smišljaju posebnu temu za ovaj posaban dan.

Zašto ga uopće slavimo?

Originalna ideja postizanja potpune rodne jednakosti za sve žene diljem svijeta – nažalost – i dalje nije shvaćena i ostvarena u potpunosti. Jer, nejednakost plaće muškaraca i žena i dalje postoji u brojnim zemljama, a žene i dalje nisu jednako zastupljene ni u politici ni u biznisu. A podaci pokazuju i poražavajuće brojke te jasno tvrde kako su žene potlačene i po pitanju edukacije i zdravlja, ali i kako je nasilje nad ženama i dalje itekako prisutno. A prema podacima Svjetskog Ekonomskog Foruma, ta rodna nejednakost neće biti zatvorena sve do 2186. godine.

I tako svake godine žene diljem svijeta iznova udružuju vlastite snage i jasno i glasno svima daju do znanja da bismo sve ove prisutne nejednakosti trebali konačno prepoznati i promijeniti, dok istovremeno slave uspjehe brojnih žena koje su prisutne barijere uspjele savladati.

Kako se slavi od zemlje do zemlje?

U raznim se zemljama ovaj dan slavi drugačije, a u nekima je više, u nekima manje komercijaliziran.

U nekim se zemljama dragim ženama na ovaj dan poklanjaju cvijeće, pokloni ili mali znaci pažnje, dok je u nekim zemljama ovaj dan službeni praznik. Primjerice u Rusiji, Azarbejdžanu, Armeniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Ukrajini, Ugandi, Vijetnamu, Zambiji…