U Krku edukativnim okupljanjem mladih obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Mladen Trinajstić

  1. siječanj 2024 14:07

Foto Mladen Trinajstić

Svi posjetitelji skupa u završnici programa imali su priliku razgledati prezentaciju radova i istraživanja učenika osnovne i srednje škole

U velikoj vijećnici Grada Krka danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

U organizaciji Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, krčke Srednje škole “Hrvatski kralj Zvonimir” Krk i Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk, u spomenutom društvenom prostoru upriličeno je edukativno okupljanje mladih otočanki i otočana koji, u okrilju obrazovnih ustanova koje pohađaju, redovito sudjeluju u programima i projektima kojima se ukazuje na civilizacijske vrijednosti antifašizma, a time ujedno i na štetne pojavnosti u društvu kojih su posljedice sve ono čega su se u Vijećnici okupljeni osnovci i srednjoškolci danas spominjali.

Prezentacija radova i istraživanja

Nakon što je sve ovom događanju nazočne otočanke i otočane prigodno pozdravio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, prof. Darko Fanuko, uvodno predavanje o holokaustu održala je prof. Tea Gomboš Zazinović, a potom je još upriličeno i predstavljanje rezultata istraživanja o Holokaustu na otoku Krku, za koje je zadužen bio dr. Tvrtko Božić.

Svi posjetitelji skupa u završnici programa imali su priliku razgledati prezentaciju radova i istraživanja učenika osnovne i srednje škole.

– UABA, u suradnji s otočnih obrazovnim ustanovama, već godinama uspješno provodi čitav niz odgojno-edukacijskih aktivnosti posvećenih mladima kojima se, u surdanji s nastavnim osobljem svih krčkih škola, omogućava sticanje jasnije i istinitije sliku o najvećem genocidu u povijesti, rekao je predsjednik UABA otoka Krka, prof. Darko Fanuko napomenuvši da se nastavak takvog djelovanja planira i u budućnosti.

Ovakvim aktivnostima simbolično odajemo počast svim otočankama i otočanima ali i svim ostalim žrtvama koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući pri tom mlade o opasnostima ideologija koje su u ne tako davnom povijesnom trenutku rezultirale strahotama primjer kojih je upravo holokaust, zaključio je čelnik udruženja otočnih antifašista.

Program za Noć muzeja

Ovogodišnji je program, treba i to reći, zaslugom članova Vrbničkog kulturnog društva “Frankopan”, Udruge antifašističkih boraca i antifašita otoka Krka i predstavnika Područne škole Vrbnik, koja također djeluje u okrilju krčke osnovnoškolske ustanove, svoj “produžetak” imao i u programu kojeg Vrbenčani danas priređuju u sklopu nacionalne akcije Noći muzeja.

Preklapanje spomenutih dvaju događanja odnosno programa u Vrbniku je iskorišteno za “noćno” postavljanje tematske izložbe posvećene slikarici i književnici vrbničkih korijena, Svetlani Volarić (1925.-2002.) koja je sa 16 godina preživjela čak tri koncentracijska logora – Auschwitz, Ravensbrück i Wittenberg.

 

Po prvi puta njeno je stvaralaštvo večeras će tako u sklopu Noći muzeja biti prezentirano u Vrbniku, i to kroz izložbu pod nazivom “Svetlana Volarić – Povratak korijenima” te prigodan popratni glazbeno-scenski program kojeg će izvesti učenici vrbničke osnovne škole, nazvan “U paklu su zvijezde ravnodušno sjale”.

U Domu na Škujici predstavljenu izložbu stanovnici Vrbnika moći će razgledati i tijekom sutrašnjeg ali i preksutrašnjeg dana.

Logori i zatvori

Za vrijeme Drugog svjetskog rata okupator je i s našeg otoka nepoželjne slao u koncentracijske i radne logore te zatvore, predstavio je Fanuko.

– U našim dosadašnjim arhivama imali smo podatak da su s našeg otoka 192 osobe završile u takvim logorima, od kojih je 60 ondje izgubilo život.

Međutim, istraživanja koja smo pokrenuli s ciljem oformljenja novog muzeja koji bi u skorijoj budućnosti trebao početi djelovati u Puntu, a provedbu kojih je na se preuzeo dr. Tvrtko Božić, pokazala su da je broj logoraša s našeg otoka znatno veći.

U kontaktu s ljudima koji su nam priskočili u pomoć u postupku prikupljanja građe došli smo do spoznaje da je u raznim logorima u to vrijeme završilo, barem koliko za sad znamo, čak 463 osoba s otoka Krka, a od kojih je 126-ero ondje nažalost i skončalo, predstavio je čelnik UABA otoka Krka.

Najavio je i da bi 2025. godine u obličju prigodne monografije napokon trebala biti javnosti predstavljena sva novostečena saznanja koje je o toj temi sad osvjetlio i zaboravu oteo angažirani otočni povjesničar, dr. Božić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta od 2005. godine, sukladno odluci Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, i to sa zadaćom očuvanja sjećanja na njegove žrtve kao i poticanja razvoja obrazovnih programa o genezi i povijesti tog genocida.