Tematsko putovanje članova SABA PGŽ-a, 10. i 11. lipnja 2023. Jajce – Bihać- Petrova gora

Tekst: Darko Fanuko

Foto: Darko Fanuko i Boris Jugovac

Tematskom putovanju za  Jajce – Bihać- Petrovu goru, organizirao je Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije. Odazvali su se članovi Udruga antifašističkih boraca  i  antifašista: otoka Krka, Grada Crikvenice i Novog Vinodolskog,  Kostrene i Liburnije.

U ranim jutarnjim satima 10. lipnja krenuli smo iz Krka uz usputna zaustavljanja i skupljanjem članova prema Novom Vinodolskom, preko Žute lokve prema graničnom prijelazu Ličko Petrovo selo.

Po dolasku u Jajce slijedi posjet Muzeju 2. zasjedanja AVNOJA i povijesni sat u pratnji kustosa.

Nakon razgledanja i fotografiranja slijedi posjet plivskom vodopadu koji se nalazi u samom središtu grada Jajca i jedan je od dvanaest najljepših na svijetu.

Ujedno je i jedini vodopad koji čini ušće gdje se čista i bistra rijeka Pliva, sa visine od 17 metra, veličanstveno obrušava u rijeku Vrbas, stvarajući pritom prelijepe prizore.

U laganoj šetnji gradom dolazimo i razgledamo tvrđavu koja se smjestila u samoj jezgri Grada Jajca. Kraće slobodno vrijeme smo iskoristili za ispijanje tradicionalne kave uz kocku šećera i rahatluk.

Autobusom krećemo prema restoranu Konoba Slapovi gdje nas za ručak čekaju bosanski specijaliteti. Nakon kraćeg razgledanja vrta i slapova, smještenih  uz restoran, krećemo prema Bihaću kojeg upoznajemo u panoramskoj vožnji prema hotelu Park u samom centru Bihaća.

Kraće slobodno vrijeme prije večere koristimo za razgled grada i fotografiranje.

 

 

Drugi dan putovanja, nakon doručka odlazimo u centar grada gdje se nalazimo sa lokalnim vodičem i krećemo u razgled grada,  Kapetanove kuće,  Kameno turbe – džamiju Fethia (sagrađenu prvobitno kao crkva svetog Antuna Padovanskog 1266. godine).

U dogovoreno vrijeme krećemo prema muzeju 1. zasjedanja AVNOJ- a, koji je  je osnovan 1952. godine kao memorijalni muzej, a smješten je u zgradi “Kloster” u salu u kojoj se i održalo Prvo zasjedanje AVNOJ-a. Zgrada je sagrađena 1939. godne kao poklon jednog iseljenika u Americi, samostanu časnih sestara, a služila je za javne i kulturne priredbe građana, muzej je obnovljen 2014. godine. Postava muzeja se sastoji iz eksponata, dokumenata, fotografija i uvodnih legendi jednim dijelom, zatim svih trodimenzionalnih originalnih predmeta iz zbirke AVNOJ-a, te oko 18 umjetničkih radova iz zbirke Muzeja AVNOJ-a.

 

      U pratnji vodiča odlazimo prema  zidnom spomeniku sa dva brončana reljefa koji obilježavaju 700 godina osnutka Bihaća 1260. godine i oslobođenje grada 1945. godine u Drugom svjetskom ratu.

 

      

U poslijepodnevnim satima slijedi vožnja prema Petrovoj gori i Velikom Petrovcu, razgled velebnog spomenika i memorijalnog centra, djela Vojina Bakića, koji je u jadnom, ruševnom i zapuštenom stanju.

U unutrašnjosti 37 metara visokog spomenika bila je kongresna dvorana za oko 250 ljudi, knjižnica, čitaonica, muzej, liftovi. Osim što je spomenik pljačkan zbog vrijednog građevinskog materijala očito je i da je namjerno uništavan i razbijan.

Više o devastaciji spomenika pročitajte na:

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/spomenik-vojina-bakica-na-petrovoj-gori-oronuli-kostur-pred-raspadom/?meta_refresh=true

Na žalost zbog neprohodnosti pristupnih puteva nismo uspjeli posjetiti partizansku bolnicu iz drugog svjetskog rata, koja je  bila smještena u šumama Petrove gore.

Više o partizanskoj bolnici na: https://sabh.hr/jubilej-partizanska-bolnica-na-petrovoj-gori/

lobodno vrijeme koristimo za šetnju uz obale Une nakon čega odlazimo na ručak u restoran Paviljon.

Dali smo si zadatak da nekom drugom prilikom posjetimo Memorijalnu bolnicu, zemunice i partizansko groblje i da položimo cvijeće za sve žrtve fašističkog terora.