Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti

Novi list: Mladen Trinajstić

  1. siječanj 2021 09:16

Predavanje o holokaustu, odnosno o svim strahotama koje je progon Židova i mnogih drugih manjinskih naroda i skupina donio u ne tako dalekoj povijesti, uz podršku Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« i Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, u djelo su uz pomoć predstavnika UABA proveli povjesničari Tvrtko Božić i Gordija Marijan, profesori povijesti u spomenutim školama

Predavanje Mr. Tvrtko Božić – Holokaust

Predavanje Gordija Marijan, prof. – Vlak sjećanja

Video: Marija Toljanić – Livada

KRK – U nemogućnosti organiziranja i priređivanja predavanja i povjesničarsko-edukativnih izložbi i sličnih događanja kakva su proteklih godina povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u suradnji s krčkom Udrugom antifašističkih boraca i antifašista redom upriličavali predstavnici otočnih obrazovnih institucija, ove je godine takvo »okupljanje« održano u vidu online izlaganja. Dvodijelno videopredavanje u povodu tog međunarodnog dana komemoriranja žrtava holokausta, ali i u cilju odgajanja mlađih naraštaja u duhu civilizacijskih dosega današnjeg vremena, svi zainteresirani mladi otočani, uglavnom srednjoškolci i polaznici krčkih osnovnih škola, jučer su tako imali priliku pratiti putem platforme Zoom.

Obol otočnih povjesničara

Predavanje o holokaustu, odnosno o svim strahotama koje je progon Židova i mnogih drugih manjinskih naroda i skupina donio u ne tako dalekoj povijesti, uz podršku Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« i Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, u djelo su uz pomoć predstavnika UABA proveli povjesničari Tvrtko Božić i Gordija Marijan, profesori povijesti u spomenutim školama. Vrijednom i važnom programu koji se već godinama na Krku uspješno provodi, osim brojnih učenika i profesora krčke srednje i osnovne škole, kao i osnovnih škola Omišalj i Malinska-Dubašnica, priključili su se i polaznici škola iz Čavala, Hreljina, Triblja te Vukovara.

– UABA otoka Krka u suradnji s otočnim obrazovnim ustanovama već godinama uspješno provodi čitav niz odgojno-edukacijskih aktivnosti posvećenih mladima kojima se, u suradnji s nastavnim osobljem svih krčkih osnovnih škola, kao i jedinog našeg srednjoškolskog centra, omogućava stjecanje jasnije i istinite slike o najvećem genocidu u povijesti, rekao je, predstavljajući nam kontinuirane aktivnosti tog udruženja na educiranju i odgajanju mladih otočana, predsjednik UABA-e otoka Krka prof. Darko Fanuko, naglasivši da se nastavak takvog djelovanja u okrilju te – jedne od članstvom najmnogobrojnijih udruga na Krku – planira i u idućim godinama.

Umjesto putem predavanja, izložbi i edukacijskih rasprava, mladi otočani o strahotama holokausta učili putem Zooma / Foto M. TRINAJSTIĆ

Opasnosti diskriminacije

Predstavnici otočnih obrazovnih institucija prenijeli su nam pak da učenici svih krčkih škola već godinama grade i stječu senzibilitet za tu »tešku« temu, i to kroz njihovo uključivanje u različite edukativne projekte i programe koji ih potiču da se osvijeste o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Treba spomenuti i da krčki srednjoškolci već godinama sudjeluju i u međunarodnom projektu »Vlak sjećanja za Auschwitz«.
Dvadesetsedmog siječnja, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, obilježava se u spomen na dan kad je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Taj se dan još od 2005. tako obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.