Izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, 27.11.2019.

U Velikoj vjećnici Grada Krka, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, 27.11.2019. god.održana je izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

Nakon otvaranja izabrano je radno predsjedništvo i ostala radna tjela. Skupštinu je uspješno vodio Romano Kovač iz podružnice Punat.

Prisutni su bili brojni uzvanici i gosti: predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, predsjednik skupštine PGŽ Erik Fabijanić, gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, načelnici općina: Omišalj Mirela Ahmetović, Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, Dobrinj Neven Komadina, Punat Marinko Žic. Gosti skupštine bili su predstavnici udruga iz Gorskog kotara i šireg riječkog područja.

Svi su prenijeli pozdrave i dali podršku brojnim aktivnostima koje organizira naša Udruga.

Kandidacijska komisija predložila je novo rukovodstvo koje je skupština jednoglasno usvojila. Jednoglasno je ponovno izabran predsjednik UABA otoka Krka prof. Darko Fanuko kao i podpredsjednici: Hajra Bubnić, Franjo Mijatović, Romano Kovač i Mladen Milunović.

Predsjednik je podnio opširan izvještaj o radu Udruge. Bilo je puno aktivnosti kako bi se održala antifašistička tradicija.

Suradnja sa srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir traje više godina, a nešto manje sa osnovnim školama otoka Krka. I ove godine učenici srednje škole su putovali Vlakom sjećanja u Auschwitz i Vukovar dok su učenici, predstavnici 8. razreda krčkih osnovnih škola 12. travnja posjetili Jasenovac, europsko selo roda Čigoč i Spomen-park Brezovicu.

Važno da mladi u okviru terenske nastave upoznaju događaje uz Holokaust, ali isto tako i tragedije Domovinskog rata posjetom grada heroja.

Udruga je pokrovitelj proslave Dana oslobođenja otoka Krka 17. travnja, a organizaciju naizmjenično preuzimaju Grad Krk i sve općine osim Vrbnika. Ove godine je to bio Grad Krk, a slijedeće godine biti će općina Punat.

U povodu Dana pobjede 9. svibnja, Dan Evrope, članovi podružnice Punat organizirali su hvale vrijednu akciju paljenje krijesa na Velom vrhu iznad Punta, koji se mogao vidjeti na širem području sve do Novog Vinodolskog.

U udruzi djeluje Forum žena, a vodila ga je dugogodišnja predsjednica Marija Tudor, kao i Forum mladih kojeg je u prošlom mandatu vodila Elena Brusić.

Forum žena svake godine organizira proslavu 8. Ožujka – Dan žena. Ove godine je u Velikoj vijećnici prikazan film o položaju žena u Africi. Kasnije je nastavljeno druženje u hotelu Maritim u Krku.

Udruga organizira jednodnevna i višednevna tematska putovanja na značajna mjesta iz NOB-a, da se ne zaboravi. Ove godine je to bilo Tjentište, gdje se 1943. godine odigrala Bitka na Sutjesci. U toj bitci poginulo je mnogo boraca, Hrvata,  pogotovo Dalmatinaca.

Predsjednik prof. Fanuko predložio je kalendarski program rada za 2020. god.

Briga za starije i bolesne neće izostati ni slijedeće godine.

Na kraju skupštine podijeljene su počasne titule, Ivanu Simuniću kao počasnom predsjedniku, dok su počasnim članovima Odbora udruge proglašeni Ivan Crnčić, Mirjana Mijić i Marija Tudor.

U znak zahvalnosti i odlaska sa funkcija podjeljeni su prigodni pokloni: Mariji Tudor za višegodišnji rad predsjednice Forumu žena, Kati Panić predsjednici podružnice Krk, Franju Mijatoviću predsjedniku podružnice Punat.

Na završetku skupštine delegacija je položila vijenac i zapalila svjeću kod spomenika poginulim partizanima u NOB-u i poginulima u Domovinskom ratu.

Po završetku skupštine organiziran je domjenak i druženje.

                                                                                                           Marija Braut

Objava Grad Krk