Antifašizam naša je prošlost, sadašnjost i budućnost!

Tradicionalna proslava 17. travnja, Dana oslobođenja otoka Krka, kojoj je ove godine, pored inicijatora Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, domaćin bio i Grad Krk, u jutarnjim je satima započela polaganjem vijenaca i svijeća na otočna spomen obilježja, a nastavljena je centralnom priredbom priređenoj u krčkoj osnovnoškolskoj sportskoj dvorani.
Svoj prilog svečanom programu proslave 74. godišnjice oslobođenja otoka Krka, čije je vođenje bilo povjereno Gordani Gržetić, dali su Gradska glazba Krk, Ženska klapa Vejanke, Dječja plesna skupina Povero Keko, mladi folkloraši Kulturno-umjetničkog društva Vrh, Dječji pjevački zbor Mići Boduli, osnovnoškolka Ana Fiorentin te srednjoškolke Laura Udina i Mina Šimić, a pred dvjestotinjak okupljenih otočana stali su govornici Darko Fanuko, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te 97-godišnji Ivan Simunić, kao svjedok i sudionik Narodnooslobodilačke borbe.
Danas kada se navršava 74. godina od oslobođenja otoka Krka, uvodi Fanuko, s pijetetom se prisjećamo stradanja svih otočana koji su dali svoje živote za slobodu koju danas možemo uživati. Za slobodu je na otoku Krku ukupno poginulo 539 većinom mladih ljudi, što znači da je njih čak 94 posto imalo između 15 i 45 godina, s time da je 269 poginulih bilo u dobi od 21 do 30 godina. Nadalje, u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske poginuo je 381 borac, od čega 135 u zatvorima i logorima. Našu pravednu antifašističku borbu i pobjedu nad zlom, ističe Fanuko, ne smijemo obezvrjeđivati, zataškavati i zaboraviti, jer povijest moramo poštivati, a mlade, kao zalog za budućnost, educirati o antifašizmu na kojem se temelje kako naša Domovina, tako i moderna Europa. Mi, antifašisti moramo se suprotstavljati širenju bilo kakvog oblika mržnje i djelovati na širenju međusobne ljubavi, suradnje, solidarnosti i svakojakih pomoći. Danas govoreći o događajima iz povijesti, činimo to iz poštovanja prema žrtvama, jer naš odgoj, kultura, ponos i antifašizam dokaz su naše dosljednosti za ravnopravnost, slobodu, pravdu, bolje društvo, kao i sve ostale vrijednosti antifašizma primjenjive na današnjicu. Drugim riječima, antifašizam naša je prošlost, sadašnjost i budućnost! Fašistička ideologija, tumači Fanuko, propovijedala je i provodila rasnu i nacionalnu diskriminaciju te mržnju i razdor među pojedincima i narodima. Civilizirani je svijet definitivno osudio takva postupanja opredijelivši se za rasnu, nacionalnu i vjersku ravnopravnost, međusobno poštivanje, socijalnu pravdu, zaštitu ljudskih prava, slobodu, edukaciju i mirenje. Danas, gledajući djecu i mlade, zaista moramo preuzeti obavezu da budu odgajana tako da postanu pošteni ljudi koji neće biti opterećeni političkim ideologijama i mržnjom. Dužnost nam je, stoga, da naša mladost spozna strašne posljedice fašizma te da si kroz različite oblike učenja svi zajedno, kao društvo, osiguramo međusobno poštovanje, a tako i gospodarski napredak, zaključuje Fanuko.
Govoreći o događajima koji su se odigrali pred 74 godine, ističe Vasilić, u popodnevnim satima, 17. travnja 1945., uz ostatak otoka oslobođen je i grad Krk. Upravo u ovo vrijeme njemački garnizon koji se dobro zaštitio gradskim bedemima savladale su partizanske jedinice XI. dalmatinske brigade i jedinice II. POS-a. U tim bitkama za grad pored 165 poginulih i 55 ranjenih njemačkih vojnika, poginulo je sedam i ranjeno 29 partizana. To je bila velika pobjeda partizanskih jedinica jer oslobođenjem grada i otoka Krka, kazuje Vasilić, otvorio se prostor za oslobođenje čitavog sjevernog Jadrana, ponajprije Rijeke koja je oslobođena već 03. svibnja. Veliki dan to je bio tada, a velik je i danas! Jer 74 godine nakon oslobođenja Krka slavimo jedinstven trenutak kada je naš otok oslobođen od okupatorske čizme. Naime, puno je naših vojnika, ratnika i dragovoljaca sudjelovalo u Domovinskom ratu, a neki od njih na oltar Domovine položili su i svoje živote, no tada Krk nije bio okupirano područje. Posljednja okupacija tako je zabilježena upravo od strane njemačkih vojnika, što znači da je i posljednje oslobađanje bilo baš te 1945. godine, i to 17. travnja. Zato danas slavimo slobodu, a sloboda predstavlja temelj i podlogu za sve najljepše vrijednosti utkane u korpus društva, poput gospodarskog rasta ili umjetničkih sloboda, ukratko podlogu za svekoliki napredak i prosperitet. Na tim vrijednostima, kao i na vrijednostima antifašizma, zaključuje Vasilić, otok Krk izrastao je u jedan od najprosperitetnijih jadranskih otoka, koji na ponos sviju nas, može poslužiti kao izvrstan primjer čitavoj Hrvatskoj.