“FORUM ŽENA“ ČLANICE UABiA OTOKA KRKA OBILJEŽILE SVOJ PRAZNIK „8.MART“

U svitanje zore 8.marta 2018.god. dva velika autobusa Autotransa kružila su našim otokom i sakupila 100 članica da nas povedu u našu odabranu destinaciju tematskog izleta RABAC, LABIN I LOBORIKU.
Dan je bio sunčan, lijep, kao i svih posljednjih 10 godina na 8.mart.
Nažalost, naše prvo zaustavljanje ove godine nije bilo na proširenju ispred mosta gdje nas je godinama dočekivao naš preminuli predsj.Stjepan Starčević sa svojim prijateljima članovima Udruge i punim naručjima žutih mimoza iz njegovog vrta.
Dragi Stjepane uspomena na Vas i žute mimoze ostati će trajno.
Sve ostale naše članice, koje iz bilo kojeg razloga ne mogu s nama putovati, posjete uz žene i naši muški članovi, te im poklonjenim cvijetom i čestitkom koju svake godine izradi naš predsjednik prof.Darko Fanuko.
Ova lijepa gesta ne ostavlja niti jednu članicu ravnodušnom.
Putovali smo uz more, zaleđe Opatije, Ike, Ičića, puno lijepih kuća – vila sa jedne strane, a sa druge more, prelijepa panorama kraljice turizma i ostalih obalnih mjesta.
Po dolasku u Rabac slijedilo je slobodno vrijeme za kavicu ili šetnju gradom.
Rabac je zbog lijepe uvale i pitoreksnog kraja već 1876.god. posjetio engleski putopisac i književnik Richard Burton, a 1907.god. i austrougarski prijestolonasljednik princ Ferdinand.
Nastavljamo vožnju prema Labinu srednjovjekovnom gradu smještenom na brežuljku iznad Rapca.
Njegovo se staro ime Albona, prvi put spominje 285.poslije Krista.
Nakon šetnje starim gradom prekrasni je pogled s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina.
Slijedi odlazak prema Loboriki, restoranu Vesna, gdje smo ručali te uz dobru glazbu uživo proveli prekrasno poslije podne u zajedničkom druženju.
Tamo smo imale susret sa Batifijakom, koji nas je uz čestitku nagradio poklonom ruža.
Nama je ovaj dan bio praznik obojen iskrenom pažnjom, razveselio nas je lijepi dan i ženska vozačica autobusa.
Uz redovni program imale smo povodom 8.marta druženje sa gradonačelnikom grada Krka gosp.Darijom Vasilićem u hotelu Marina u Krku. Uz poklonjene ruže, kavu i kolač bio je to vrlo lijepi susret.
U čast 8.marta u Milohnićima su članice Foruma žena priredile izložbu slika i predmeta od keramike. Vrlo lijepi unikatni eksponati izrađeni njihovim vrijednim rukama.
Velika hvala hrabrim ženama Rosi Luksemburg i Clari Zetkin, koje su 1910.god. unatoč muškoj dominaciji uspjevale izboriti svoje mjesto u društvu. Borba za ostvarenje jednakosti se nastavlja i problemi postaju sve veći u svim segmentima života, diskriminacija žena, nasilje nad ženama, egzistencijalni problemi, 65% žena imaju manju plaću od svojih muških kolega, a ukoliko imaju djecu nepoželjne su na zastupničkim i ostalim mjestima.
Žena je polovina društva, a drugu polovinu odgaja “u svom krilu“.
To ženama daje pravo da budu ravnopravne u svakom smislu, kako u poslovnom svijetu, tako i u obitelji i bilo kojem drugom segmentu života.

Predsjednica Foruma
Marija Tudor