Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Učenici osmih razreda triju otočkih osnovnih škola – OŠ Krk, OŠ Malinska-Dubašnica i OŠ Omišalj – zajedno sa svojim učiteljima i drugim uzvanicima okupili su se 29. siječnja u 14:00 sati u OŠ Malinska-Dubašnica kako bi obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta.
OŠ Malinska-Dubašnica po prvi je put bila domaćin obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, a pri organizaciji su pomogli Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka kao i stručni aktiv učitelja povijesti otoka Krka.
U službenom je dijelu programa prikazan dokumentarac Povratak posljednjeg koji govori o sudbini obitelji Mandić iz Opatije, nakon kojeg se uzvanicima obratio gospodin Oleg Mandić, vitalni osamdesetpetogodišnjak koji je kao jedanaestogodišnji dječak, zajedno s majkom i bakom, prošao kroz strahote koncentracijskog logora u Auschwitzu, a bio je i posljednji logoraš koji je napustio Auschwitz. Gospodin Mandić podijelio je sa prisutnima svoje potresno svjedočanstvo, a također je bio otvoren i za brojna pitanja zainteresirane publike. Tijekom manifestacije uzvanicima su se prigodnim riječima obratili i ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica Nedeljka Turčić, kao i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, gospodin Darko Fanuko.
OŠ Malinska Dubašnica sudjelovala je u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Holokausta i kroz sudjelovanje u Projektu Šafran. Cvijet je šafrana, zbog svog izgleda koji podsjeća na Davidovu zvijezdu, postao simbol tragedije holokausta. Učenici su pod mentorskim vodstvom učiteljice Ana Marije Šviderski-Jurinjak zasadili šafrane u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece koja su stradala u holokaustu. Program su obogatili i naši učenici osmih razreda koji su pod vodstvom učiteljica Petrice Mrakovčić i Simone Šamanić pripremili izvedbu odabranih dijelova iz Dnevnika Anne Frank i poeme Jama pjesnika Ivana Gorana Kovačića, a pod vodstvom učiteljice Ljiljane Cuculić-Pavić pripremili su i izložbu likovnih radova na temu holokausta.
Manifestacijom je odana počast i svim otočankama i otočanima koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim koncentracijskim logorima, a čija smo imena mogli vidjeti na plakatima postavljenima u holu škole.

Denis Buljat, prof.