Vijesti

U povodu 100. obljetnice rođenja Lina Bolmarčića (Malinska, 1921. – Punat, 1944.)

Osebujan i moralan mladi antifašistički borac i političarPiše Ivan KOVAČIĆ   Nikola Bolmarčić Lino (1921. – 1944.) Početkom studenoga ove godine navršit će se 100. godišnjica rođenja Nikole Bolmarčića, zvanog… Pročitaj više… »

Donacija članovima UABA Petrinje postradalima u potresu.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka je početkom veljače pokrenula akciju prikupljanja financijske i materijalne pomoći za postradale članove Udruge anifašističkih boraca i atifašista „Petrinja“. Nakon poziva članstvu odazvale… Pročitaj više… »

JESU LI PARTIZANI BILI HRVATSKI DOMOLJUBI?

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) okuplja hrvatske partizanske veterane i građane antifašističke orijentacije bez obzira na dob spol, rasu, vjeru, naciju i političke stavove. U programskim… Pročitaj više… »

ROSENSAFT U THE INDEPENDENTU PROTIV PORASTA FAŠIZMA U HRVATSKOJ

Potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa Menachem Z. Rosensaft potpisao je članak u The Independentu kojima upozorava na izostanak odgovarajućih reakcija hrvatskih vlasti na sve izraženije rehabilitiranje ustaškog fašističkog… Pročitaj više… »

UGLEDNI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJEGA CRKVA U HRVATA DANAS PREŠUĆUJE

Dr. sc. Margareta Matijević, povjesničarka, autorica knjige ‘Između partizana i pristojnosti – Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)’, analizira zašto Crkvi u Hrvata i crkvenoj historiografiji dan-danas smeta… Pročitaj više… »

Klasić: Kako to da se nikad ne služi misa na Sutjesci, nego uvijek na Bleiburgu? Friday, 15 May 2020 19:09

POVJESNIČAR Hrvoje Klasić rekao je u Newsroomu na N1 televiziji kako ideološke podjele postoje u svakom društvu, ali da u Hrvatskoj govorimo o suočavanju s prošlošću na potpuno pogrešan način… Pročitaj više… »

Tko je bio na strani svjetla, a tko na strani tame Saturday, 16 May 2020 12:17

Tko je bio na strani svjetla, a tko na strani tameSaturday, 16 May 2020 12:17Svjedoci smo da su se i ove godine uzburkale rasprave vezane uz način obilježavanja spomen dana… Pročitaj više… »

Oni koji su svibnju 1945. bježali, nisu bježali od komunizma, bježali su od osvete

Sunday, 17 May 2020 15:20Ako hrvatska vlast nije još uvijek dovoljno zrela, da poput njemačkog predsjednika, progovori bez ikakve zadrške i izmotavanja o onima koji su ubijali druge i drugačije… Pročitaj više… »

Vandalizam – Mrzitelji antifašizma

Vandalizam na našem otoku ispoljava se na javnim površinama, pojavljuju se neprimjereni sadržaji, ispoljava mržnja između navijačkih skupina, na žalost i mržnja pojedinaca prema antifašističkim spomenicima i poginulima u NOR-u.… Pročitaj više… »

Svi krčki ratovi pod jednim krovom

Za nekoliko bi godina Punat trebao postati sjedište jedinstvenog muzeja svih naših ratova. Objavljuje Općina Punat – službena stranica u Nedjelja, 8. prosinca 2019.