U Krku predstavljena knjiga Olega Mandića i Nevena Šantića „Život obilježen Auschwitzom“

U srijedu 13. ožujka 2024. godine u Velikoj vijećnici Grada Krka na predstavljanju knjige Olega Mandića “Život obilježen Auschwitzom” okupilo se građanstvo, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i učenici krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, predvođeni ravnateljicom Gordijom Marijan i profesoricom povijesti Teom Gomboš Zazinović. Događanju su nazočili i Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije kao i naš suradnik dr. sc. Tvrtko Božić, profesor povijesti u Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” Krk.

Nakon pozdravnih riječi Darka Fanuka, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, organizatora navedenog događanja s njegovom koncepcijom nazočne je ukratko upoznao moderator Neven Šantić.

U prvom dijelu događanja prikazan je dokumentarni film „Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom“ koji govori o povijesti istaknute opatijske obitelji koja je zbog svoga antifašističkog opredjeljenja u razdoblju talijanske, a potom i njemačke okupacije za vrijeme Drugoga svjetskog rata doživjela tešku sudbinu. Naime, odlaskom djeda Ante i oca Olega u partizane, tada dvanaestogodišnji dječak Oleg zajedno je s majkom i bakom u srpnju 1944. godine deportiran u logor smrti Auschwitz-Birkenau. Bili su označeni političkim zatvorenicima. Slijedom nekoliko sretnih sudbinskih trenutaka za vrijeme zatočeništva, obitelj Mandić preživjela je strahote i užase najvećeg nacističkog logora, sinonima najgorega zla u povijesti čovječanstva. Nakon što su jedinice Crvene armije 27. siječnja 1945. godine ušle u logor i oslobodile preostale zatočenike, obitelj Mandić je nakon kratkotrajnog zadržavanja i uspostavljanja kontakta s djedom i ocem, izašla iz logora. Povijest je zabilježila da su bili posljednji zatočenici zloglasnog Auschwitz-Birkenaua koji su ga napustili.

U drugom dijelu događanja moderator Neven Šantić predstavio je knjigu “Život obilježen Auschwitzom” na izradi koje je bio vrlo aktivno uključen pa se u pojedinim njezinim dijelovima pojavljuje i kao suautor. Gospodin Šantić opisao je okolnosti koje su prethodile njenom nastanku kao pisanom uobličenju predratne obiteljske povijesti Mandićevih, potom života članova obitelji, a posebno Olega Mandića u logoru kao i njegovog života nakon oslobođenja.

Potom je riječ uzeo Oleg Mandić, danas vitalni devedesetogodišnjak, koji je u vrlo emotivnom obraćanju evocirao uspomene na svoj život, koji je, kako je naglasio, bio obilježen Auschwitzom, kojemu danas zahvaljuje na sretnom i ispunjenom životu koji je imao nakon njega. Fascinantna životna priča Olega Mandića, koju je dijelio desetljećima diljem Hrvatske i Italije, prepuna je optimizma, a i danas je inspirativna i možda važnija no ikada. U svojim predavanjima uvijek je naglašavao da se zlo zvano holokaust može iskoristiti za prenošenje snažnih poruka mira, tolerancije, suživota, demokracije i ljudskih prava, vrijednosti za koje se valja uvijek boriti, jer zlo se može uvijek vratiti i to u svojim najgorim i najtežim oblicima.

Oleg Mandić čovjek je dječačke znatiželje, zarazna osmijeha, osoba čije su riječi poticaj za razmišljanje o boljem i pravednijem svijetu, a najvažnija poruka glasi da svatko može napraviti mali korak da se zlo kakvo je on preživio u Auschwitzu u budućnosti dogodi barem jednom manje.

 

U završnom dijelu događanja Oleg Mandić bio je otvoren za brojna pitanja zainteresirane publike kao što su primjerice: Kakav je bio život u logoru? Kako je uspio preživjeti? Kako to da je Oleg s majkom i bakom ostao kao posljednji u tom oslobođenom logoru? Koje je posljedice na njegov daljnji život ostavio boravak u logoru? A na postavljeno pitanje: Jeste li mrzili fašiste?, poslao je poruku svima, a posebno mladima: Nemoj mrziti! Ne isplati se, jer ćeš najviše povrijediti sebe!

(Tekst: MK, foto/video: Ivan Nenadić i Stjepan Janeković)