U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Galeriji Decumanus otvorena izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Galeriji Decumanus otvorena izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja 2023. godine, u zajedničkoj organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus, otvorena je prigodna izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale združivši slikarske impresije na drvu Svetlane Volarić (1925. – 2002.) i radove učenika Osnovne škole Fran Krsto Frankopan. A svatko tko je razgledao postav (i tko će ga imati prilike razgledati) sa sobom može ponijeti primjerak reprinta knjige U paklu su zvijezde ravnodušno sjale (Beograd, 1966.) spomenute autorice koja riječju i slikom otvoreno progovara o životu i borbi za preživljavanje logoraša u čak tri logora: Auschwitzu, Ravensbrücku i Wittenbergu.

Postav su publici predstavili Igor Gržetić, djelatnik Centra za kulturu i Darko Fanuko, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a okupljenima se naposljetku obratio i Andrej Zvonimir Crnković, unuk Svetlane Volarić (udane Crnković), podijelivši svoja sjećanja o životu s bakom.

– Izložba koju večeras otvaramo i koja nosi naziv U paklu su zvijezde ravnodušno sjale, uvodi Fanuko, združila je slikarski i književni rad Svetlane Volarić, kao i radove učenika Osnovne škole Fran Krsto Frankopan. Ovim postavom kojim dominiraju Svetlanini potresni slikarski portreti inspirirani njezinim logoraškim danima, na simboličan smo način odali počast svim otočankama i otočanima, ali i ostalim žrtvama, koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim koncentracijskim logorima, educirajući, pritom, mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku, i ne toliko davnom, rezultirale sramotnim holokaustom. Svetlana Volarić, nastavlja Fanuko, bila je slikarica i književnica, majka i baka, teta i prijateljica, a pamtit ćemo je kao izvanrednu osobu, uvijek spremnu na razgovor o svome životu. Ona je autorica dvaju romana, brojnih novela, pripovijetki i pjesama te zavidnog slikarskog opusa kojeg je, na čuvanje, ostavila budućim naraštajima. Rođena je 23. svibnja 1925. u Taškentu od majke Ruskinje, Jelene Čeniševe i oca Vjekoslava Volarića iz Vrbnika. Umrla je u Zagrebu 14. siječnja 2002. godine. Svetlana je imala jedva 15 godina kada su je Talijani osudili na smrt, no, spasila ju je kapitulacija, a s nepunih 16 uhitili su je i Nijemci te je, poput drugih vršnjakinja diljem pokorene Europe, odveli u zloglasni koncentracijski logor u nacističkoj Njemačkoj – Auswitch. Preživjevši strahote Auschwitza, Ravensbrücka i konačno Wittenberga, zaključuje Fanuko, Svetlana se vratila na otok Krk, školovala te postala slikarica i spisateljica, evocirajući upravo u svojim radovima ta turbulentna, nepojmljiva vremena, u čemu, naposljetku, leži i velika vrijednost njezine umjetnosti.

Kao što je prethodno spomenuto, uz slikarske radove Svetlane Volarić, dio galerije posvećen je i prezentaciji projekta Povijest u umjetnosti Svetlane Volarić koji utjelovljuje rezultat korelacije dvaju predmeta – povijesti i likovne kulture, odnosno suradnje učiteljica Dine Valković i Lede Tomulić s učenicima osmih razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk. Na nastavi povijesti učenici su tako nakon obrade teme holokausta bili upoznati s knjigom U paklu su zvijezde ravnodušno sjale koja ih se toliko dojmila da su joj posvetili svoje likovne kreacije, od kojih su postavom obuhvaćeni dojmljivi crno-bijeli triptih izrađen kombiniranom tehnikom sa svjetlosnom instalacijom, diptih s crtežima u olovci i crtež inspiriran filmom Dječak u prugastoj pidžami.

Izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale javnosti je bila dostupna do 16. veljače.

Istaknimo i kako je otvorenju izložbe, u Velikoj gradskoj vijećnici, prethodio i program pod nazivom Svjedočanstva naših predaka u sklopu kojeg je, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, održano nekoliko poučnih izlaganja, ali i niz strahotama Holokausta posvećenih literarnih i glazbenih izvedbi mladih Krčanki i Krčana, predanih učenju o nemilim trenucima koji su obilježile noviju povijest.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta počevši od 2005. godine, sukladno odluci Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, sa zadaćom očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta, kao i poticanja razvoja obrazovnih programa o genezi i povijesti Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost u pomaganju sprečavanja čina genocida u budućnosti.