Predstavljena “Danuncijada na otoku Krku”

Novi list: Mladen Trinajstić

  1. travanj 2022 08:13
Foto: Mladen Trinsjstić

Zbornik objedinjuje izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa posvećenog razdoblju od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine

U Velikoj vijećnici Grada Krka predstavljen je Zbornik radova »Danuncijada na otoku Krku«, još jedan u nizu rezultata znanstveno-stručnog skupa koji je povodom stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, u lipnju 2021. godine, organiziran u Krku.

U ime izdavača, Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Naklade Kvarner, okupljene u tom društvenom prostoru u ovoj su prigodi pozdravili predsjednik UABA-e otoka Krka Darko Fanuko, čelnik spomenute izdavačke kuće Franjo Butorac, kao i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji nije skrivao zadovoljstvo neprekinutim tijekom, odnosno nastavkom znanstvenog obrađivanja ove, za povijest otoka Krka važne teme.

(Ne)poznate epizode

O knjizi koja, rekao je urednik ove značajne publikacije otočni povjesničar Tvrtko Božić, na svjetlo dana donosi brojne dosad javnosti manje poznate teme iz novije povijesti otoka Krka, u istoj su prilici, uz spomenutog, još progovorili i neki od uključenih u nastanak radova obuhvaćenih zbornikom koji na svojih 156 stranica objedinjuje i tematski prezentira izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa posvećenog razdoblju od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine.

Zbornik Danuncijada na otoku Krku predstavljen u Velikoj vijeænici Grada Krka (MLADEN TRINAJSTIÆ, 25.04.2022)

Božić i Butorac složili su se da se, za razliku od razdoblja Drugog svjetskog rata, tom za žitelje otoka Krka teškom i zahtjevnom periodu dosad, u povjesničarskom smislu, nije poklanjala dovoljna pažnja.

Konstatirali su i da sve u ovom zborniku prezentirane teme i povijesne epizode na neki način doprinose dokumentiranju perioda koji i nadalje treba nastaviti tražiti, obrađivati i stavljati u kontekst vremena u kojem su nastali.

Arditski teror

U Zborniku su, među ostalim, predstavljena izlaganja Tee Perinčić o riječkoj epizodi Gabriela D’Annunzija, Tvrtka Božića o otoku Krku za vrijeme talijanske okupacije 1918. – 1921. godine s naglaskom na arditski teror od studenoga 1920. do siječnja 1921. godine, rad Anđela Žica o puntarskom otporu arditima i stvaranju »Puntarske republike«, fra Diega Deklića koji je kroz samostanske zapise obradio arditska barbarstva na Košljunu te Franje Velčića o pljački i štetama počinjenima od talijanskih ardita u biskupskom dvoru u gradu Krku i na biskupskim dobrima Kanajtu i Ponikama.

Zbornik predstavlja i rad Ivana Martinaša o prvim krčkim poštanskim markama iz 20-ih godina prošlog stoljeća te rad Gordije Marijan koja je obradila stogodišnjicu osnutka hrvatske krčke gimnazije ustrojene 1921. godine, nakon talijanske okupacije otoka Krka.

U knjizi su objavljene i brojne fotografije, kao i faksimili dokumenata iz tog doba, a u dva priloga i književni, odnosno poetski radovi povezani s, nasreću, kratkim, ali i teškim razdobljem divljanja D’Annunzijevih ardita na otoku Krku.