27. siječnja 2022. obilježen je Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

U nemogućnosti organiziranja i priređivanja predavanja kakva su proteklih godina održavana povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u suradnji s krčkom Udrugom antifašističkih boraca i antifašista održano je online izlaganja na kojem su sudjelovali učenici i profesori Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan«, osnovnih škola Omišalj,  Malinska-Dubašnica i Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, a priključili su se i učenici Gimnazije Vukovar.

Predavanje o holokaustu, odnosno o svim strahotama koje je progon Židova i mnogih drugih manjinskih naroda i skupina donio u ne tako dalekoj povijesti,održali su povjesničari dr. Tvrtko Božić i Gordija Marijan, profesori povijesti u spomenutim školama.

Predstavnici otočnih obrazovnih institucija prenijeli su nam pak da učenici svih krčkih škola već godinama grade i stječu senzibilitet za tu »tešku« temu, i to kroz njihovo uključivanje u različite edukativne projekte i programe koji ih potiču da se osvijeste o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Treba spomenuti i da krčki srednjoškolci već godinama sudjeluju i u međunarodnom projektu »Vlak sjećanja za Auschwitz«.

Prezentaciju predavanja dr.Tvrtka Božića možete pogledati ovdje

Galerija slika obilježavanja Dana holokausta i odlasci učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir za Auschwitz. (2012. – 2022.)