Otvorenje izložbe Danuncijada na otoku Krku – Punat, 11.11.2021. u 18:00 sati

Izložba se može razgledati do 25.11.2021. godine. Otvoreno ponedjeljak-petak: 17:00-20:00, subota: 9:00-12:00.

Povodom obilježavanja stogodišnjice prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, održan je 5. lipnja ove godine u Gradu Krku znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Skup je okupio sedmero izlagača s otoka Krka i grada Rijeke koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine. Navedeno razdoblje odnosi se na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio je na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na „Krvavi Božić“ 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

Izložba Danuncijada na otoku Krku predstavlja, na 23 panoa dimenzija 100×70 cm, upravo ova zbivanja. Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, fotografija iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji je i partner izložbe, te privatnih fotografija sakupljenih tijekom istraživanja teme. Izložbu prati Katalog na 20 stranica u boji.

 

Organizator izložbe:

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka

Partner izložbe:

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Autori:
dr. sc. Tea Perinčić, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

dr. sc. Tvrtko Božić, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk

Pozivnicu na otvorenje možete otvoriti ovdje:

Plakat izložbe možete otovriti ovdje.

Katalog izložbe možete otvoriti ovdje.