79. OBLJETNICA PODHUMA – U Sobolima održana komemoracija podhumskim žrtvama: Vrijeme liječi rane, ali ne briše sjećanje

Komemorativni skup u povodu 79. obljetnice strašnog stradanja stanovnika mjesta Podhum održan je na spomen području u Sobolima u sjećanje na tragični 12. srpanj 1942. godine. Tada su talijanski fašisti počinili krvav i osvetnički zločin nad nevinim civilima iz Podhuma, ubivši najmanje 91 mještanina u dobi od 16 do 60 godina i spalivši čitavo selo, dok su preživjele, oko 800 staraca, žena i djece, odveli u talijanske koncentracijske logore gdje ih je umrlo još četrdeset i sedmero.

Komemorativni skup okupio je brojne delegacije Udruga antifašističkih boraca i antifašista te delegaciju Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije. Na spomen području Soboli, gdje je 1970. godine postavljen obelisk akademskog kipara Šime Vulasa, a koje danas predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi antifašistički spomenik.

Program komemoracije koja je počela minutom šutnje vodio je Ernest Marinković. Himnu RH je otpjevao Joso Butorac  dok je Zbor trsatske čitaonice pod vodstvom maestra Bađuka otpjevao svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije „Zavičaju, tebi“.

U znak sjećanja na nemili događaj i tragične žrtve nevinih brojne su delegacije položile vijenac i zapalile svijeće. Vijence su položile delegacije Županije, SABA PGŽ, Udruge UABA Čavle, Jelenja, Liburnije, otoka Krka, Fužina.

Okupljenom se mnoštvu prvi obratio predsjednika SABA PGŽ-a Dinko Tamarut. O tragičnom događaju podsjetila je predsjednica Neda Macan u ime UABA-e Čavle. U ime Primorsko-goranske županije govorio je zamjenik Župana Vojko Braut.

– Ovaj Podhum mjesto je stradanja nevinih ljudi. Svo zlo rata vidi se upravo u ubijanju civila. Moramo pamtiti da se ne ponovi. Moramo shvatiti i govoriti istinu. A istina je da je Hrvatska nastala antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu u današnjim granicama i antifašizam je upisan u Ustav Republike Hrvatske kao temeljna vrijednost. Istina je i da je hrvatska sačuvana borbom naših branitelja u Domovinskom ratu.

U svečanom programu nastupili su Joso Butorac i Zbor trsatske čitaonice pod vodstvom maestra Bađuka dok je prigodne stihove Moj zaviča pročitao Ivano Doričić učenik Osnovne škole Čavli.

Nakon svečanog programa domaćini su počastili goste sa kolačima i pićem čime je druženje i završeno.

Delegacija UABA otoka Krka nakon toga se uputila u obilazak obnovljenog dvorca Frankopan u Kraljevici.