Nagradno putovanje za učenike osnovnih škola PGŽ-a

Kad olovka piše srcem

Najuspješniji učenici šest osnovnih škola Primorsko-goranske županije prijavivši se ma natječaj „DOMOVINA SE BRANI LJEPOTOM“ kojeg je raspisao SABA PGŽ-a, na nagradnom putovanju u Lukovdol, Lokve i Matić poljanu ispunjeni su pregrštom dojmova i nezaboravnih doživljaja.

U jutarnjim satima polaskom iz Opatije autobus se je punio učenicima i njihovim mentorima  da bi stigao na prvo planirano mjesto posjeta u Lukovdol pred kuću memorijalnog muzeja Ivana Gorana Kovačića gdje nas je dočekala kustosica muzaja i održala sat povijesti o I.G. Kovačiću.

Stalni postav Muzeja podijeljen je u pet tematskih cjelina. Rekonstrukcija ambijenta Goranove sobe i predmeti vezani za njegovo školovanje ilustriraju cjelinu Goran i Lukovdol. Temi „Goran književnik i novinar“ posvećena je središnja soba s rekonstrukcijom pjesnikova radnog prostora i osobne biblioteke. Slijedi prikaz Goranova života u partizanima, njegova najpoznatijeg djela Jama te nerazjašnjenoga pjesnikova ubojstva. Goranov zavičaj naziv je cjeline posvećene povijesti i kulturi Gorskog kotara, posebice Lukovdola, koji je bio Kovačićeva “trajna ljubav” i književna inspiracija. Cjelina „Goranovo proljeće“ predstavljena je fotografijama i dokumentima s istoimene pjesničke manifestacije koja se u Lukovdolu održava od 1964. g. te izborom knjiga – izdanja piščevih djela od 1945. do 2003. g.

 

 

Foto galerija: Rodna kuća Ivana Gorana Kovačića Foto: Darko Fanuko

Naša slijedeća stanica je mjesto Lokve i Lokvarsko jezero, kratka šetnja okolišem, dijelom 18 kilometarske šetnice i zajedničko slikanje na brani jezera.

Lokvarsko jezero je umjetno jezero koje je nastalo kada je rijeka Lokvarka zaustavljena u radnim akcijama, koje su trajale neprestano od 1952. do 1955., a negdašnju zelenu dolinu s naseljem i 3 pilane, te nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane, prekrilo je zeleno-plavo umjetno jezero duboko 40 metara.
Mnogi ga još pamte pod starijim imenom, Omladinsko jezero. Naziv je dobilo po graditeljima i graditeljicama brane tijekom omladinskih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji. Čak 27.000 mladih sudjelovalo je u gradnji od 1952. do 1955. godine – ovdje se živjelo, (g)radilo, zaljubljivalo… A stiglo se obaviti posao i prije roka.

 Foto galerija: Lokvarsko jezero Foto: Darko Fanuko

Uz pratnju vodiča odlazimo u špilju Lokvarka.

Lokvarka je po postanku zapravo kaverna, špiljski objekt bez prirodnog ulaza, čiji je otvor probijen tek u 20. stoljeću. Sastoji se od 6 etaža, od čega su prve 4 uređene za posjetitelje. Špiljski kanali nastali su u debelim slojevima jurskih vapnenaca. Otvor špilje okrenut je u pravcu juga. Prema dosadašnjim istraživanjima špilja Lokvarka dužine je 1.179 m te dubine oko 275 m. Najdublji je turistički uređen speleološki objekt u Hrvatskoj, u kojem turisti mogu dosegnuti od ulaza do dna turistički uređena dijela oko 75 m dubine. Temperatura vode i zraka kreće se od 7,6 do 8,2ºC uz relativnu vlagu zraka od 100%.

Foto galerija: Špilja Lokvarka  Foto: Darko Fanuko

Nakon razgledanja špilje odlazimo prema Matić poljani gdje učenici predstavnici škola polažu cvijeće kraj spomenika. O tragediji mladih boraca, Gorana i primoraca učenicima govori jedan od mentora, dr.sc. Tvrtko Božić.

Matić poljana je travnata visoravan, široka oko 300 m, a dugačka oko 3 km. Njome prolazi makadamska cesta za Jasenak, kojoj s lijeva, prilazi kolni put iz Begovog Razdolja. U središnjem dijelu nalazi se originalan spomenik palim borcima iz 2. svjetskog rata: u pravilnom nizu postavljeno je 26 vapnenačkih monolita koji simboliziraju kolonu partizana.
Spomenik „26 smrznutih partizana“ na Matić poljani je spomen-područje uređeno u čast 26 boraca Druge brigade Trinaeste primorsko-goranske divizije NOVJ, koji su se uslijed ekstremno niskih temperatura smrznuli tokom marša u noći sa 19. na 20. veljače 1944. godine. Autor spomen-područja je arhitekt Zdenko Sila.

Foto galerija: Spomen područje „26 smrznutih partizana“   Foto: Darko Fanuko

Na kraju našeg današnjeg putovanja i druženja odlazimo do Park-šume „Golubinjak“. Nakon ručka šećuči u hladu stoljetne šume razgledamo

 Park-šuma Golubinjak se nalazi na geomorfološki vrlo zanimljivom području krša vrlo blizu autoceste Rijeka-Zagreb na udaljenosti 1 km od središta Lokava. Prostire se na 51 hektara zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730-800 metara i 1954. godine proglašen je park-šumom. Pješačke staze vode kroz šumu bulve, jele i smreke na kamenim blokovima.
Najimpozantnije drvo „Kraljica šume“ je divovska jela starosti od preko 250 godina, visinom od preko 35m i širine u promjeru od 140 cm. Posebno zanimljiv je i jedan otvor u stijeni koji nosi ime „Paklena vrata“. Mogu se naći i dvije špilje: Ledena i Golubinja špilja.

 

Foto galerija: Park-šuma „Golubinjak“  Foto: Darko Fanuko