Obilježavanje Dana antifašističke borbe 22.06.2021.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

Zapovjednici odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Povodom proslave Dana antifašističke borbe kod svih spomenika poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora članovi delegacija po podružnicama UABA otoka Krka položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Podružnica Punat – Stara Baška.

Delegacija UABA Otoka Krka – podružnica Punat i Stara Baška i načelnik Općine Punat Daniel Strčić položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomenicima poginulima u Drugom svjetskom ratu, Domovinskom ratu i Prvom svjetskom ratu.

Podružnica Grad Krk.

Delegacija UABA podružnice Grad Krk i Gradonačelnik Grada Krka položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen kosturnice poginulim borcima za oslobođenje grada Krka i centralnog spomenika spomenika u gradskom parku.

 

Podružnica Poljica – Šotovento.

Podružnica Kornić.

Podružnica bašćanske kotline.

Podružnica Dobrinj.

Podružnica Malinska – Dubašnica.

Delegacija UABA Otoka Krka podružnica Malinska – dubašnica položila je cvijeće i zapalila svjeću kod spomenika poginulima u NOR-U i Domovinskom ratu.

Podružnica Omišalj – Njivice.

U povodu današnjeg praznika predsjednica Općinskog vijeća Dunja Mihelec te članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Podružnica Omišalj-Njivice položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen-parku u Omišlju.