Kako su Krčani još prije 100 godina prvi na ovim prostorima otjerali fašiste

Otok Krk Vijesti – Gradske Povijest

Milovan Kirinčić 05.06.2021.

U organizaciji Grada Krka i Udruge Antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, 5. lipnja 2021. u Velikoj vijećnici Grada Krka održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom Danuncijada na otoku Krku, povodom stogodišnjice prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom prostoru (1921. – 2021.).

U ime organizatora, nazočne je pozdravio predsjednik UABA otoka Krka prof. Darko Fanuko i otvorio ovaj znanstveni skup.

Prof. Darijo Vasilić, u svojstvu gradonačelnika Grada Krka i kao izaslanik hrvatskog predsjednika Milanovića (koji se ispričao da zbog svojih obaveza nije mogao doći na ovaj skupu) pozdravio je sve nazočne na ovom znanstveno-stručnom skupu posvećenom stotoj godišnjici uspješne pobjede antifašističkih snaga na otoku Krku protiv D’Annunzijevih ardita. Izrazio je osobito zadovoljstvo da će se na ovom skupu razgovarati o jednom vrlo intenzivnom razdoblju povijesti otoka Krka i života na njemu, a to je razdoblje nakon završetka I. svjetskog rata 1918. pa do 1921. kada je Kraljevina Italija napustila otok Krk i kada je naš otok pripao Državi Srba, Hrvata i Slovenaca. Podsjetio je da je 29. listopada 1918. Hrvatski sabor proglasio Državu Slovenaca, Hrvata i Srba, u čiji je sastav ušao i otok Krk. U gradu Krku kao kotarskom središtu osnovano je Kotarsko narodno vijeće SHS, a po ostalim krčkim naseljima formirani su Mjesni odbori Narodnog vijeća SHS. Ali to nije dugo trajalo jer već desetak dana nakon toga u krčku gradsku luku uplovile su dvije talijanske topovnjače i ubrzo talijanska vojska zauzima otočna općinska središta. Time je ukinuta vlast otočnih općinskih Narodnih vijeća, a započela je talijanska okupacija otoka Krka koja će potrajati narednih 29 mjeseci. Talijanske okupacijske vlasti počele su uklanjati hrvatske nacionalne simbole i krenule u akciju interniranja otočne svjetovne i crkvene inteligencije u Italiju. Zanimljivo je, ističe Vasilić, da su talijanske vlasti mislile da je centar otpora u zgradi Biskupskog doma i da je biskupa Antun Mahnić na čelu naroda koji pokazuju otpor talijanskoj vlasti te su ga zato internirali u Rim. Nedugo nakon povratka iz Italije biskup Mahnić je umro u Zagrebu. Potpisivanjem Rapalskog ugovora 20. studenoga 1920. otok Krk ušao je u sastav Kraljevine SHS. Talijanska okupacijska vlast morala se povući s otoka. Ali D’Annunzijevi arditi nisu to htjeli prihvatiti već su na našem otoku počeli činiti stravična nedjela sve do 9. siječnja 1921. kada su poraženi i morali otići s otoka Krka.

Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ i izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca RH Franje Habulina također je pozdravio nazočne i podsjetio se jednog razgovora kada ga je pok. akademik Petar Strčić pitao da li zna tko je prvi otjerao fašiste. Budući da Tamarut nije znao odgovor, Strčić je sâm odgovorio: „Pa moji Boduli još 1921. godine!“

Nakon uvodnog protokolarnog dijela uslijedila su zanimljiva stručna izlaganja. Tako je dr. sc. Tvrtko Božić, govorio o otoku Krku za vrijeme talijanske okupacije 1918. – 1921. godine s naglaskom na arditski teror od studenoga 1920. do siječnja 1921. godine, dr. sc. Tea Perinčić o riječkoj epizodi Gabriela D’Annunzija a teolog i turistički djelatnik u mirovini Anđelo Žic o puntarskom otporu arditima i stvaranju “Puntarske republike”. Tema izlaganja fra Diega Deklića, gvardijana franjevačkog samostana na Košljunu, bila je „Arditsko barbarstvo na Košljunu“, mons. dr. sc. Franje Velčića „Pljačka i štete počinjene od talijanskih ardita u biskupskom dvoru u Krku i na biskupskom imanju Kanajtu u Puntu“, dipl. ing. građ. Ivana Martinaša, „Stogodišnjica krčkih poštanskih maraka 1920. – 2020.“., a prof. Gordije Marijan „Sto godina poslije – osnutak hrvatske krčke gimnazije 1921. godine nakon talijanske okupacije otoka Krka“.

Nakon diskusije i rasprave, skup je završen.

(Tekst: MK, foto: MK i Petar Kopanica)