Memorijalu mira “26 smrznutih partizana”

Mrkopalj 19. veljače 2021.

U organizaciji Primorsko-goranske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije u petak, 19. veljače, na mjesnom groblju Mrkopalj položeni su vijenci kod spomenika poginulim borcima NOR-a i spomenika braniteljima Domovinskog rata.

U Domu kulture Mrkopal održan je 59. Memorijal mira “26 smrznutih partizana” u spomen na tragičnu epizodu ratnog puta Druge brigade Trinaeste primorsko-goranske udarne divizije čijih je 680 boraca u noći 19. na 20. veljače 1944. godine poduzelo marš od Drežnice preko Jasenka do Mrkoplja dug 52 kilometra. Brigada je bila sastavljena pretežno od boraca iz Gorskog kotare, Istre i Primorja. Bez adekvatne zimske obuće i odjeće, s nedovoljno hrane i na temperaturi od oko -25°C, Matić poljanu nije uspjelo prijeći 26 partizana. “Bijela smrt” ostavila ih je u dubokom snijegu. Među njima je bio i Anton Gržetić s otoka Krka. U koloni koja je te zimske noći prelazila Matić poljanu bilo je 17 partizanki, od kojih jedna u sedmom mjesecu trudnoće. Sve su, bez ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, uspjele doći do Mrkoplja. No, oko 150 partizana pretrpjelo je trajne posljedice smrzavanja, a više njih kasnije je umrlo u stacionarima ili bolnicama. Takva sudbina snašla je i Milana Cara iz Šila.

Na memorijalnom spomen-području Matić poljani (proplanak na 1.030 mnv, dug oko 3 km i širok oko 300 m), 1969. godine postavljeno je 26 kamenih monolita od grubo obrađenog kamena vapnenca, koji simboliziraju partizansku kolonu i 26 smrznutih partizana. Projekt spomeničkog niza djelo je arhitekta Zdenka Sile.

Sada već davne 1962. godine utemeljen je Memorijal mira kao trajno sjećanje na žrtvu ljudi koji su bili spremni dati život za slobodu svoje domovine.