U Puntu obilježena 102. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata 11.11.1918.

Otok Krk Vijesti – Gradske Događaji

Milovan Kirinčić 11.11.2020.

U puntarskom Parku s Anđelom 11. studenoga 2020. obilježena je 102. godišnjicu završetka I. Svjetskog rata. Delegacija predstavnika Općine Punat, Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, krčke udruge Knezovi krčki Frankopani i mr. Tvrtko Božić polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali su dužno poštovanje žrtvama Velikog rata.

Mr. Tvrtko Božić, koji je zaslužan za istraživanje i objavljivanje podataka o žrtvama žiteljima otoka Krka, tom je prilikom podsjetio da su ovaj spomenik „Na spomen svojim sumještanima palim nevinim žrtvama svjetskoga rata god. 1914. – 1918.“ podigli puntarski iseljenici iz SAD-a. Prema zapisima puntarskog svećenika Alojzija Ragužina, nastavlja Božić, 26 Puntara je poginulo u ovom Velikom ratu, kako su ga njegovi suvremenici nazvali. Istraživanjem podataka ratnog arhiva u Beču pronađeni su podaci o 254 poginulih i umrlih stanovnika otoka Krka, 325 invalida te psihički i mentalno oboljelih kao posljedica trauma rata, 350 ranjenih vojnika, oko 200 ratnih zarobljenika (od Italije do Sibira). Ukupno je bilo oko 800 ratnih žrtava. Pojedini su se vraćali svojim domovima i tri godine od završetka rata, a neki se nisu nikada ni vratili i naknadno su proglašeni mrtvima. Ali nisu žrtve bili samo vojnici, nego i žene, djeca i starci koji su ostali doma u bijedi i gladi. Život na Krku za vrijeme rata bio je puko preživljavanje, gospodarska djelatnost ostala je na ženama, starcima i školskoj djeci, isti su se borili za preživljavanje radeći na svojim poljima dok je veliki dio hrane, odjeće pa čak i crkvenih zvona (od kojih su se lijevali topovi) išao za potrebe vojske.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka Darko Fanuko zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu da na ovaj način obilježe ovaj događaj.

Predsjednik udruge Knezovi krčki Frankopani Petar Kopanica posebno se zahvalio Općini Punat i mr. Tvrtku Božiću koji je prije dvije godine inicirao i u djelo proveo znanstveni skup o „Velikom ratu“ u sklopu kojega je bila postavljena i prigodna izložba koju je vidio veliki broj ne samo otočana nego i u drugim mjestima van otoka Krka u kojima je izložba bila postavljena. Tako je ovo treća godina zaredom da se 11. studenoga na ovom istom mjestu iskazuje počast stradalnicima I. svjetskog rata i siguran je da će se i dalje nastaviti ova tradicija.

Načelnik Općine Punat Marinko Žic izrazio je zadovoljstvo da se prije dvije godine upravo u Puntu održao vrlo zanimljiv i poučan simpozij povodom 100 godina od završetka I. svjetskog rata. Istaknuo je činjenicu da je ovo jedan od rijetkih spomenika poginulih u tom ratu i jedini na otoku Krku (ne računajući privatne zavjetne kapelice).

(Tekst i foto; MK)