UGLEDNI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJEGA CRKVA U HRVATA DANAS PREŠUĆUJE

Dr. sc. Margareta Matijević, povjesničarka, autorica knjige ‘Između partizana i pristojnosti – Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)’, analizira zašto Crkvi u Hrvata i crkvenoj historiografiji dan-danas smeta bilo kakav spomen na poznatoga i uglednoga svećenika, crkvenog  povjesničara i do 1941. župnika župe sv. Marka u Zagrebu koji je otišao u partizane i bio vijećnik ZAVNOH-a, a nakon rata postao ministar u vladi Narodne Republike Hrvatske Velečasni Svetozar Rittig, jedna je od najintrigantnijih hrvatskih povijesnih ličnosti, čovjek koji svojim životom i djelovanjem na najbolji način oslikava čemerni pristup svekolikim ideološko-dnevnopolitičkim promjenama hrvatske prošlosti. Svetozar Rittig imao je veliku ulogu i doprinos, baš u onom povijesnom kontekstu u kojem je djelovao, ali i iz današnjeg povijesno-političkog (dobrim dijelom revizionističkog) kuta on je tek prezreni, zatajeni i zaboravljeni lik. Rittig je antipod danas slavljenog Alojzija Stepinca. A taj je odnos, dobrim
dijelom, paradigma današnje Hrvatske i njenih revizionističkih zasada u povijesti i ideologiji, kojem vrh današnje Crkve daje legitimitet, smatrajući povijest vrlo rastezljivom kategorijom.
Naime, obojica velikana su djelovali u isto vrijeme, sa sličnih, ali ipak različitih pozicija. No, dok se uloga jednog marginalizira, dugog se, očito, preuveličava.

Cijeli tekst preuzmite ovdje.