Vandalizam – Mrzitelji antifašizma

Vandalizam na našem otoku ispoljava se na javnim površinama, pojavljuju se neprimjereni sadržaji, ispoljava mržnja između navijačkih skupina, na žalost i mržnja pojedinaca prema antifašističkim spomenicima i poginulima u NOR-u.

Najomiljenija mjesta za izražavanje mržnje navijačkih skupina su autobusne čekaonice, trafostanice i međni zidovi. U galeriji slika ispod prikazane su slike zida na raskršću u Puntu (prema Staroj Baški), ulazu u Punat, trafostanica u Vrhu, kraj Doma zdravlja u Krku, čekaonice prema Kosićima. Spomenik poginulim otočanima u Puntu i spomen ploča II. POS-a kraj Autokampa Konobe u Puntu.

U sukobu navijačkih skupina Torcide i Armade šaraju se oslikana autobusna čekališta navijača “Plavo bijeli otok” uz nezaobilazno ušasto U sa križem. Na slici trafostanice križanje prema Njivicama imamo i amblem navijača Armade koji počinje sa bijelim poljem.

Žalosno je da u ovome učestvuju najviše mlađi ljudi koji vjerujem neznaju što predstavlja ušasto U, također je žalosno kolika može biti mržnja da se mrzi ljude koji navijaju za drugi klub.

Svakako ima i onih koji malo više znaju o nacizmu i njegovim rasnim zakonima koji se ispoljavaju na grafitima u Puntu “WHITE PRIDE” ili Bijeli ponos (bijela snaga – > bijela rasa).  Pojedincima strašno smeta zvjezda pod kojom su naši otočani, partizani, dali svoj život za slobodu, nije ih niti sram za nečasnu rabotu, niti strah da će biti uhvaćeni na dijelu.

Više o ovome možete pogledati u našoj objavi za medije na:

MRZILAČKI GRAFITI Neonacističke poruke nisu zaobišle ni Krk