KORONA – JEDNA KOLONA Nakon nekoliko godina u Jasenovac opet zajedno idu premijer, predsjednik i šef Sabora

Na ovaj bi se način moglo najaviti komemoraciju 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, koja će se održati u srijedu. Nakon nekoliko godina, taj će događaj zajednički obilježiti svi najviši državni dužnosnici i predstavnici antifašista i naroda žrtava najokrutnijeg logora na prostoru NDH.

Zbog pandemije korona virusa koja je pogodila Hrvatsku, Spomen područje Jasenovac ove godine nije u mogućnosti organizirati uobičajeni prigodni program u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine, dan proboja zatočenika iz Ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, u počast svim stradalima u tom logoru, kao i preživjelim zatočenicama i zatočenicima.

S obzirom na okolnosti, planirano je samo prigodno polaganje vijenaca kod spomenika Cvijet, koje će se održati u srijedu, 22. travnja 2020. s početkom u 11 sati. Vijence će položiti Predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Franjo Habulin, saborski zastupnici Veljko Kajtazi i Milorad Pupovac, te predsjednik  Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus.

Nakon polaganja vijenaca kod spomenika Cvijet planiran je i posjet romskom groblju Uštica i Romskom memorijalnom centru Uštica u izgradnji.

Film Jasenovački memento