Obilježen 17. travanj, Dan oslobođenja otoka Krka

Na današnji dan, prije 75 godina, otok Krk je jednodnevnom borbenom partizanskom akcijom oslobođen od fašističkog okupatora, te se svake godine 17. travnja obilježava kao Dan oslobođenja otoka Krka. Središnje obilježavanje se svake godine održava u drugoj jedinici lokalne samouprave otoka Krka, te je ove godine kao domaćin na redu bila Općina Punat, ali je zbog pandemije koronavirusa planirani program otkazan.

Poštujući mjere zabrane okupljanja cvijeće su na spomenike poginulim otočanima u svim otočnim centrima i Gradu Krku položile delegacije podružnica Udruge i predstavnici lokalne samouprave.

Na Trgu zahvalnosti u Puntu, kod spomenika NOR-a i Domovinskog rata cvijeće je položila delegacija u sastavu Načelnik Općine Punat, predsjednik UABA otoka Krka i predsjednik podružnice UABA Punat sa članovima izvršnog odbora.

U Gradu Krku, kraj spomenika na krčkom groblju i centralnog spomenika NOR-a i Domovinskog rata u gradskom parku cvijeće i svijeće je položila delegacija u sastavu Gradonačelnik Darijo Vasilić, Darko Fanuko predsjednik udruge, Kata Panić tajnica udruge i Dragan Toljanić predsjednik podružnice Grada Krka.

Delegacija podružnice Poljica – Šotovento u sastavu Marija Braut, Franjo Morožin, Marija Linardić i Franjo Depope položila je cvije kraj spomenika u Skrpčićima i Bajčićima.

U općini Malinska cvijeće i svijeću je kod spomenika palim borcima NOR-a i Domovinskog rata položila delegacija u sastavu Načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić i predsjednik podružnice Malinska Alojzije Domboš.

Predstavnici Općine Baška, u prigodi Dana oslobođenja otoka Krka, svake godine zajedno s predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, polažu vijence na spomenike u Baški, Jurandvoru i Dragi Bašćanskoj. Zbog mjera socijalnog distanciranja, ove godine spomenike su obišli Općinski načelnik Toni Juranić i voditelj Odsjeka načelnika Darko Krpan, koji su tom prigodom upalili svijeće i minutom šutnje odali počast poginulim antifašističkim borcima i hrvatskim braniteljima.

U Općini Dobrinj kraj spomenika poginulim borcima NOR-a u Polju položeno je cvijeće od strane delegacije Načelnika Općine Dobrinj Nevena Komadine i predsjednice podružnice Dobrinjštine Marice Pavačić.

Delegacije Općine Omišalj – Njivice i podružnice UABA njivice – Omišalj zapalile su svijeće kraj spomenika u Omišlju,također i na grobu dugogodišnjeg predsjednika UABA otoka Krka Stjepana Starčevića.