U krčkoj Galeriji Decumanus postavljena izložba u povodu 40. godišnjice Krčkog mosta

U zajedničkoj organizaciji Centra za kulturu Grada Krka i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, 21. veljače 2020. u krčkoj Galeriji Decumanus otvorena je prigodna fotografska izložba u povodu 40. godišnjice Krčkog mosta.

Dobrodošlicu nazočnima poželjela je ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić istaknuvši zadovoljstvo što ciklus izložbi udruga s područja Grada i otoka Krka otvara upravo ova izložba koju je pripremila Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

Okupljene u galeriji Decumanus predsjednik Udruge UABiA otoka Krka Darko Fanuko upoznao je o povijesti izgradnje nekada Titovog, a danas Krčkog mosta, od same ideje da se on izgradi koja je rođena još davne 1918. godine, preko projektiranja, izgradnje pa sve do svečanoga otvorenja 19. srpnja 1980. Ovdje je istaknuo tri osobe najznačajnije za ostvarenje ovoga sna otočana – nekadašnjeg načelnika Općine Krk Mata Mahulju, projektanta Iliju Stojanovića i inž.Stanka Šrama.

O samom mostu govorio je dipl. inž. Petar Mrak.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić otvorio je izložbu i pritom istaknuo koliko je ovaj most važan otoku Krku potkrijepivši to brojnim statističkim podacima o kontinuiranom porastu broja stanovnika ovoga najsjevernijeg jadranskog otoka i broju vozila koja dnevno, mjesečno i godišnje prelaze preko mosta.

Na kraju je prikazan 25-minutni film Klonimira Seršića koji je svojom kamerom konstantno bilježio faze izgradnje ovoga mosta.

Ova izložba ostaje otvorena sve do 5. ožujka, a postav je moguće razgledati svakim radnim danim od 10,00 do 13,00 sati.

(Tekst i foto: MK)

Film o izgradnja Krčkog mosta autora Klonimira Seršića –