U Puntu obilježena 101. godišnjica završetka 1. svjetskog rata

Prigodnim okupljanjem i polaganjem vijenaca podno spomenika u puntarskom Parku s anđelom, 11. prosinca 2019. obilježena je 101. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata. Program započet na spomenutom javnom prostoru odnosno uz obilježje podignuto u spomen na stradale Puntare u vihoru prvog globalnog ratnog sukoba organizacijski su potaknuli i upriličili članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća pred spomenikom stradalnicima “Velikog rata” program je nastavljen i obogaćen prigodnim predavanjem upriličenim u prostru galerije “Toš”.

Ondje je, naime, u izvedbi Tvrtka Božića, profesora povijesti u krčkoj OŠ “Fran Krsto Frankopan” održan “sat povijesti” odnosno izlaganje nazvano “Prvi svjetski rat – zaboravljeni rat”. Kako je u toj prigodi istaknuo prof. Božić, Prvi svjetski rat “zaboravljen” je zbog njegove razmjerne zapostavljenosti i slabe znanstvene obrađenosti, posebice u segmentu sudjelovanja otočana, njihovih stradavanja ali i znanstvenog predstavljanja učinaka koje je taj višegodišnji ratni sukob imao na život otočana. O Prvom svjetskom ratu ozbiljnija historiografska istraživanja počela su se činiti tek tijekom posljednjih dvadesetak godina, napomenuo je prof. Božić, jedan od najzaslužnijih za lani publicirani zbornik “Otok Krk u Velikom ratu”. Istaknuo je i da je u razdoblju od 1914. pa 1918. godine stradalo je preko dvije stotine Krčana a njih preko tri stotine je na bojištima ranjeno ili pak ozbiljno oboljelo. K tome, više od 180 ljudi s otoka Krka završilo u zarobljeništvu, od Italije pa do Sibira.

Predsjednik UABA otoka Krka, prof. Darko Fanuko u istoj je prigodi rekao da spomenuto udruženje obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata na tom lokalitetu, uz jedno od malobrojnih spomen obilježja posvećenih stradalnicima upravo “Velikog rata” planira organizirati i u idućim godinama. Jedan od razloga zbog kojih smo u Puntu danas jest i taj što se, u suglasju sa svim lokalnim jedinicama ovog otoka, upravo u ovom mjestu dogodine planira započeti s transformiranjem kompleksa nekadašnjem Muzeja NOB-a u muzejski kompleks posvećen “svim našim ratovima”, uključujući i Prvi svjetski rat, zaključio je Fanuko uvjeren da će taj projekt, kojeg se UABA nada realizirati uz pomoć europskih sredstava, osim čuvanju sjećanja na sve ratne stradalnike biti dan doprinos dodatnim nastojanjima istraživanja i znanstvenog obrađivanja posljedica svih ratova u kojima su, posredno ili neposredno, sudjelovali otočani.

(Tekst: Mladen Trinajstić, foto: Marijana Kirasić-Nekić i Mladen Trinajstić)