26.10.2019. TEMATSKO PUTOVANJE – LUDBREG – GABRINOVEC

Za članove UABA otoka Krka 26.10.2019. organizirano je tematsko putovanje za Ludbreg – Grinovec. Krenuli smo u 7:00 sati iz Krka uz usputna zaustavljanja, prikupljajući članove svih podružica Udruge.

Uz usputna zaustavljanja u Ludbreg smo stigli u 11:00 sati gdje su nas sačekali domaćini iz Uduge antifašista Ludbrega. Ovo je drugi posjet prijateljima iz Udruge antifašista Ludbrega, a zadnji naš posjet Ludbregu bio je 2014. godine. 

Nastavak lokalnom cestom prema  Gabrinovcu  gdje se nalazila partizanska bolnica   koja je odigrala značajnu ulogu u vrijeme najžešćih borbi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kada je oslobođen velik teritorij. Za cijelo vrijeme rada pružala se medicinsku pomoć, skrb i sigurnost za ranjenike i bolesnike iz partizanskih jedinica. Kapacitet ove šumske bolnice je bio 90 štićenika, a imala je odjele po okolnim klijetima i kućama. Počela s radom u rujnu 1943., nakon što je otkrivena i uništena bolnica Stupe, a evakuirana je početkom veljače 1944. godine u toku neprijateljske ofenzive na Kalnik. Rekonstruirana su dva drvena objekta  bolnice u sklopu Spomen područja Kalnik. Kalnik je iz vremena NOB-a bio tema mnogih ratnih knjiga i romana. Između ostalog bio je inspiracija za poznati ratni roman književnika prof. Jože Horvata «Mačak pod šljemom” po kojem je snimljen i istoimeni film.  Uz to film “Zastava” čija se radnja zbiva na Kalniku u vrijeme NOB -a bio je jedan od prvih filmova posljeratne Jugoslavije. Na području Kalnika i okolice utvrđeno je 76 spomeničkih mjesta, od kojih se 36 nalazi na užem području Kalničke gore.

Nakon razgledavanja bolnice i upoznavanje sa poviješću djelovanja bolnice slijedi druženje i domijenak koji su pripremili domaćini. Zahvaljujući našoj Đuri i Đuru domaćinu koji su poveli pjesmu druženje se nastavlja uz priču i pjesmu.

Oko 14:00 sati odlazimo put gradskog groblja gdje polažemo cvijeće i palimo svijeću na centralnom spomeniku palim partizanskim borcima. Prolazeći prekrasnim Ludbreškim grobljem dolazimo do spomenika gdje su pokopani borci za oslobođenje Ludbrega i komandant I. Kalniškog partizanskog odreda Božo Leiner Berth.

Slijedi razgledavanje  grada čuda  i   legendi , svetišta predragocjene krvi Kristove  i     “centra svijeta” gdje se zdržuju sva četiri elementa   postojanja: vatra, voda, zemlja i zrak; a Ludbrežani su pridružili  i  peti “Iskričavo vino” koje se svakog prvog travnja toči   iz gradske fontane.

U samo predvečerje odlazimo na kasni ručak u restoran hotela Amalija Ludbreg. Opraštamo se od domaćina i polazimo prema Krku.