MRZILAČKI GRAFITI Neonacističke poruke nisu zaobišle ni Krk

Neonacistički grafiti u Puntu 20.10.2019.


UABA OTOKA Krka apelira na navijačke udruge, navijačke skupine i poziva mlade da ne mješaju sport, politiku i povijest. Odnosno bavite se sportom, bavite se politikom kroz političke stranke, a povijest proučavajte kroz relevantne znanstvene izvore i posjete muzeju.

 Memorijalni muzej NOB-a u Puntu čuva uspomenu na poginule sumještane u drugom svjetskom ratu a uz stalni postav  sadrži dosad prikupljene materijale u sklopu akcije stvaranja obiteljske i zavičajne baštine Otoka Krka vezane za prvi svjetski rat, drugi svjetski rat i Domovinski rat.

Povijest se ne može mjenjati ali se iz nje može učiti pogotovo da se loše stvari ne ponove.Tko ne zna svoju prošlost, ne razumije sadašnjosti, nema budućnost.


U nedjelju 20.10.2019. članovi UABA Otoka Krka fotografirali su neonacističke poruke (White pride i FCK ANTIFA) ispisane po Puntu od križanja Ulice 17.travanja i Matije Gupca,  Ulice Ivana Gorana Kovačića (Omladinsko odmaralište Rdečeg križa Maribor) i Ulice kralja Zvonimira (skretanje za Staru Bašku).

Na skretanju za Staru Bašku već je postojao natpis WHITE PRIDE koji je opet „obnovljen“ a u potpisu je HAJDUK SPLIT ULTRAS 1950.

Također po mjestu su viđene i naljepnice FCK ANTIFA te GOOD NIGHT LEFT SIDE.

 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_5260-1024x768.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_5261-1024x768.jpg

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_5263-1024x768.jpg

(20.10.2019.)

 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 29.01.2019-768x1024.jpg

(29.01.2019.)

U ponedjeljak 21.10.2019. grafiti su uklonjeni, ali treba se zapitati kako je moguće da u mjestu kojem je turizam glavna gospodarska grana pojedinici ili skupina neonacističkim porukama „dočekuju“ turiste te vrijeđaju sumještane čiji su članovi obitelji poginuli kao žrtve fašističkog terora ili su bili borci narodno oslobodilačke vojske čijom je zaslugom Krk oslobođen i Puntu vraćen naziv.

Što je gore? Da netko ne zna i ne poštuje povijest svoga kraja ili da namjerno vrijeđa sumještane i turiste koji nisu bijelci.

Povijesna činjenica je da je Otok Krk oslobađala je 26.dalmatinska divizija koja zatim krenula u jednu od najtežih bitaka vođenih u Hrvatskoj, bitku za oslobođenje Rijeke. U njoj je poginulo preko 5000 boraca, ponajviše Dalmatinaca.

Umjesto da te povijesne činjenice budu temelj suradanje i solidarnosti mladih Primoraca, Bodula i Dalmatinaca pojedine ekstremističke skupine preko navijačkih skupina stvaraju umjetene podjele i sukobe gdje ih nikad nije bilo niti ih treba biti –  između  Rijeke i Splita.

Po narodnoj „zavadi pa vladaj“ treba se zapitati kome to odgovara. Možda onima koji nisu zadovoljni rezultatom drugog svjetskog rata tj. porazom fašizma i nacizma te pripojenja otoka Matici Domovini.

UABA Otoka Krka kroz niz predavanja je ukazivala na pojavu govora mržnje i oštećivanje spomenika na Otoku Krku, ali ovim grafitima i naljepnicama se prvi put otvoreno vrijeđaju antifašisti.

Iza natpisa FCK ANTIFA i popratne ikonografije stoji ANTI ANTIFA pokret koji je ustvari neonacistički pokret prilagođen suvremenim uvjetima odonosno zabranjenu simboliku kukastog križa, zamjenio je keltskim križom.

Prema srpsko-hrvatskoj wikipediji :

„Antiantifašizam (skraćeno antiantifa) je izraz koji u svome najširem smislu označava suprotstavljanje antifašizmu, odnosno njegovo omalovažavanje i negiranje.

U svom užem smislu se pod time podrazumevaju specifične aktivnosti pojedinaca i grupa radikalne desnice usmerene protiv antifašističkih organizacija sa ljevice, a koje mogu uključivati propagandu, zastrašivanje i nasilje, odnosno posebne “antiantifa” organizacije i grupe osnovane u tu svrhu.

U svom širem smislu može uključivati i nastojanja desničarskih intelektualaca, pisaca i publicista da se diskredituju antifašističke vrednosti i tradicije kroz izjednačavanje antifašizma sa komunizmom, odnosno kroz radikalne antikomunističke stavove kojima se kao “manje zlo” nastoje rehabilitirati ili opravdati fašistički pokreti i ideologije.

Termin „Anti-Antifa“ se prvi put javlja 1972. u Nation Europa, časopisu osnovanom od strane bivšeg pripadnika SS, Artura Erharta (Arthur Ehrhardt), u pokušaju da se antifašizam diskredituje kao represivna ideologija i politika represije. Zato je taj izraz, u užem smislu, svojstven za neonacistički pokret u Evropi, dok se, u širem smislu, njime označavaju širi kulturni i politički trendovi karakteristični za Istočnu Evropu nakon pada komunizma. U nekim slučajevima se to odnosi na otvoreno odbacivanje antifašizma i revizionistička rehabilitacija fašističkih pokreta i organizacija u Drugom svetskom ratu, koji su posebno naglašeni u nekim djelovima bivše Jugoslavije i postsovjetskim državama, gde su dobili i institucionalni oblik kroz implicitnu ili eksplicitnu podršku državnih vlasti.“

Prema engleskoj wikipediji:

„White pride, or white power, is an expression primarily used by white separatist, white nationalist, neo-Nazi and white supremacist organizations in order to signal racist or racialist viewpoints.[2][3] It is also a slogan used by the prominent post-Ku Klux Klan group Stormfront and a term used to make racist/racialist viewpoints more palatable to the general public who may associate historical abuses with the terms white nationalist, neo-Nazi, and white supremacist.“

Bijeli ponos ili bijela snaga izraz je koji prvenstveno koriste bijele separatističke, bijele nacionalističke, neonacističke i bijele supermacijske organizacije kako bi ukazale na rasistička stajališta. To je i slogan koji je koristila istaknuta post-Ku Klux Klanova skupina Stormfront i izraz koji se koristi da bi rasistička stajališta postala ugodnija široj javnosti koja povijesna zlostavljanja mogu povezati s izrazima bijeli nacionalist, neonacist i bijeli supremacist.

U nastavku neonacističkih poruka piše HAJDUK SPLIT ULTRAS 1950

Prema engleskoj wikipiediji

„Ultras are a type of association football fans renowned for fanatical support. The term originated in Italy but is used worldwide to describe predominantly organized fans of association football teams.“

Ultrasi su vrsta nogometnih navijača koji su poznati po fanatičnoj podršci. Izraz potječe iz Italije, ali se širom svijeta koristi za opisivanje uglavnom organiziranih navijača nogometnih reprezentacija udruga.

 Na web stranicama  http://www.ultras-tifo.net/

Prema opisu grupa iz Hrvatske na forumu ultra-tifo.net http://forum.ultras-tifo.net/croatian-groups-2019-t37718.html

Desnu političku orijentaciju imaju:

Bad Blue Boys 86 (Dinamo)

Torcida  1950. (Hajduk)

Kohorta (Osijek)

Armada 87 (Rijeka)

Whites Stones (Varteks)

Red Fuckers (Orijent)

Anti Talenti 88 (Sisak)

 

Lijevu političku orijentaciju

White Angels (Zagreb)

Apolitični su Demoni  92 (ISTRA) dok za ostale nije navedeno.

Antiantifa slike.
Autobusna stanica Punat 28.10.2016
Italija 50 – tih godina pojava pokreta Ultras

MRZILAČKI GRAFITI Neonacističke poruke nisu zaobišle ni Krk¸