26.10.2019. VARAŽDIN – LUDBREG – GABRINOVEC

Krk: 07:00
Malinska: 07:15
Malinska Plodine: 07:20
Njivice: 07:25
Omišalj Konzum 07:40

Polazak iz Krka  u  7:00 sati autoputem uz usputna zaustavljanja putem rad i kraćeg odmora prema Ludbregu.  Po dolasku u Ludbreg sačekat će vas domaćini iz Uduge iz Ludbrega  i   provesti kroz grad.

 Razgledavanje  grada čuda  i   legend i , svetišta predragocjene krvi Kristove  i     “centra svijeta” gdje se zdržuju sva četiri elementa   postojanja: vatra, voda, zemlja  i   zrak; a Ludbrežani su pridružili  i   peti “Iskričavo vino” koje se svakog prvog travnja toči   iz gradske fontane.

Nastavak lokalnom cestom prema  Gabrinovcu  gdje se nalazila partizanska bolnica   koja je odigrala značajnu ulo gu u vrijeme najžešćih borbi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kada je oslobođen velik teritorij. Za cijelo vrijeme rada pružala se medicinsku pomoć, skrb i sigurnost za ranjenike i bolesnike iz partizanskih jedinica. Kapacitet ove šumske bolnice je bio 90 štićenika, a imala je odjele po okolnim klijetima i kućama. Počela s radom u rujnu 1943., nakon što je otkrivena i uništena bolnica Stupe, a evakuirana je početkom veljače 1944. godine u toku neprijateljske ofenzive na Kalnik. Rekonstruirana su 2 drvena objekta  bolnice u sklopu Spomen područja Kalnik. Kalnik je iz vremena NOB-a bio tema mnogih ratnih knjiga i romana. Između ostalog bio je inspiracija za poznati ratni roman književnika prof. Jože Horvata «Mačak pod šljemom” po kojem je snimljen i istoimeni film.  Uz to film “Zastava” čija se radnja zbiva na Kalniku u vrijeme NOB -a bio je jedan od prvih filmova posljeratne Jugoslavije. Na području Kalnika i okolice utvrđeno je 76 spomeničkih mjesta, od kojih se 36 nalazi na užem području Kalničke gore.

Nakon razgledavanja druženje sa članovima lokalne Udruge.

Ručak je predviđen u restoranu hotela Amalija Ludbreg.

 Povratak u Krk u večernjim satima.

CIJENA prijevoza na bazi 45 osoba :           

140,00 Kn

Ulaznice bolnica: (dobrovoljni prilog)                    

10,00 Kn

Ručak sa kavom i pićem

100,00 Kn

Ukupno:                           

250,00 Kn

 CIJENA UKLJUČUJE:

  • Prijevoz prema programu
  • Organizaciju i pripremu putovanja
  • Ručak u restoranu

Bistra goveđa juha s rezancima
Pureći bečki odrezak sa sjemenkama, sv.medaljoni u umaku od šampinjona
Restani krumpir, povrće na maslacu, kroketi
Salata miješana
Štrukli sa sirom i jabukama
Kava i jedno piće po osobi (vino, min. Voda, sok, pivo)           

Prijave za putovanje kod predsjednika podružnica ili tajnice Udruge.