Povijesne pazinske odluke: Da nije bilo antifašista danas bi Fužine bile Fuccine

Da nije bilo pobjede u antifašističkoj borbi sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća, mi danas ne bi bili ovdje u Fužinama i Hrvatskoj. Ovo bi bila neka druga država, a mi bismo, ako bismo uopće postojali, bili robovi i sirotinja, poručio je jučer Dinko Tamarut, predsjednik SAB-a Primorsko-goranske županije na skupu antifašista u Fužinama organiziranom kako bi se dostojno obilježila 76. godišnjica donošenja tzv. Rujanskih odluka kojima su 13. rujna 1943. godine u Pazinu pripojene Istra, Rijeka i otoci matici domovini, odnosno Hrvatskoj.

Ta je odluka, posebno je istaknuo Tamarut, bila potpuno suprotna idejama i stremljenjima tadašnje Nezavisne države Hrvatske koja je sve te prostore, iako je tu živjelo jako puno Hrvata, darivala fašističkoj Italiji.

Nedavni incident u Rijeci potvrđuje kako dio talijanskih fašista ne odustaje od te ideje, a njihov dolazak u Rijeku i svojatanje dijela Hrvatske samo je posljedica onoga što se u Hrvatskoj događa tamo još od sredine devedesetih godina prošlog stojeća, rekao je Tamarut.

»Mi kao antifašisti godinama ukazujemo na nepravilnosti uočljive kroz rušenje spomenika, izmjenu sadržaja udžbenika te revizije povijesti u okviru čega se poraženi pretvaraju u pobjednike, a antifašistički borci degradiraju i proglašavaju pripadnicima tzv. totalitarnih režima, iako su upravo oni zaustavili širenje fašizma.

To dovodi do rasta fašizacije u hrvatskom društvu i onoga čemu smo svjedočili neki dan u Rijeci kad skupina simpatizera fašizma svojata Rijeku. Tome se moramo suprotstaviti jer danas je antifašizam, više no očito, borba za demokraciju, slobodu i bolji život.

Antifašizam je naša prošlost, budućnost i sadašnjost i iskreno se nadam da nećemo opet morati uzimati oružje u ruke da bi ljudi mogli normalno živjeti i raditi«, rekao je Dinko Tamarut pozdravivši sve nazočne borce, antifašiste i sudionike Domovinskog rata.

Objavu Novog lista možete vidjeti ovdje.

Kanal RI – U Fužinama obilježena 76. obljetnica od donošenja Pazinskih odluka.