Terenska nastava Krk – Jasenovac – Čigoč – Brezovica 12.04.2019. godine.

Terenska nastava krčkih osmaša u Jasenovcu, Čigoču i Brezovici

Učenici 8. razreda krčkih osnovnih škola 12. travnja posjetili su Jasenovac, europsko selo roda Čigoč i Spomen-park Brezovicu. Bila je to terenska nastava povijesti organizirana i sponzorirana od strane Udruženja antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka. U pratnji predsjednika UABiA-e gospodina Darka Fanuka na terenskoj je nastavi sudjelovalo 37 učenika matičnih i područnih škola „Fran Krsto Frankopan“ Krk i OŠ Omišalj koje su vodili njihovi učitelji Tvrtko Božić, Dina Valković i Maja Brajković.
Memorijalni centar Jasenovac je 12. travnja bio mjesto odavanja počasti stradalima u logoru s naglaskom na žrtve srpske i romske nacionalnosti. Stoga je uslijed gužve izazvane kišom i organiziranom komemoracijom obilazak nekadašnjeg logora bio otežan. Ipak, naši su učenici vidjeli sva značajna mjesta koja obilježavaju današnji izgled logora: rekonstrukciju kompozicije vlaka kojim su stizali logoraši, humke koji obilježavaju položaj nekadašnjih građevina, nekoliko umjetnih jezera (ostaci ciglane), te golemu skulpturu Cvijet, spomenik autora Bogdana Bogdanovića iz 1966. Autorova je želja bila da na mjestu užasa i zločina nikne cvijet kao simbol života i ponovnog rođenja.
Nakon obilaska vanjskog dijela logora, djelatnica Memorijalnog centra upoznala nas je s pričom koju pripovijedaju izlošci stalnog postava muzeja. Naši su osmaši time stekli širu sliku o stradanjima koja su se ovdje dogodila, s naglaskom na proboj 22. travnja 1945. godine. Vidjevši osobne predmete, dnevnike i odjeću logoraša podsjetili smo se koliko je važno prestati dehumanizirati žrtve i poistovjećivati ih s pukim brojevima.
Vožnjom kroz kišovito Lonjsko polje stigli smo do pitoresknog sela roda Čigoč. Ovdje smo imali priliku vidjeti tipičnu posavsku tradicionalnu arhitekturu drvenih kućica čije krovove oplemenjuju gnijezda tog dana pokislih i sramežljivih roda.
Nakon ručka odvezli smo se do obližnje Spomen-šume Brezovica koja je ujedno bila i naša posljednja stanica. Kod monumentalnog spomenika čiji izgled podsjeda na golemi brijest koji je nekada ponosno stajao na tom istom mjestu i bio prepoznatljivo mjesto sastajanja partizanskih boraca dočekala nas je delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Brezovica iz Siska predvođena Gospodinom Zvonkom Rastovac.
Ondje je 22. lipnja 1941. godine osnovan Prvi partizanski odred na području okupirane Jugoslavije. Pod vodstvom Vlade Janića-Cape, skupina radnika sisačke željezare, započela je antifašističku borbu protiv okupatora i njegovih pomagača. Partizanski pokret na području Hrvatske i Jugoslavije bio je najbolje organizirani antifašistički pokret u tadašnjoj Europi. Gospodin Zvonko ispričao nam je da je kroz odred prošlo 77 boraca, a završetak rata doživjelo njih 38. U spomen na formiranje sisačkog partizanskog odreda, 22. lipnja proglašen je državnim praznikom – Dan antifašističke borbe. Na mjestu gdje je te 1941. godine stajao brijest kod kojega su se potajno sastajali partizanski borci, podignut je 1981. godine monumentalni spomenik.

Delegacija naših učenika položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na sve stradalnike Drugoga svjetskog rata u borbi za slobodu.

Iako nas dan nije počastio sunčanim vremenom, zacrtani itinerar smo ostvarili i proniknuli u jedno od najintrigantnijih razdoblja povijesti 20. stoljeća te se još jednom podsjetili na važnost tolerancije prema različitostima i osudu svakog oblika mržnje i diskriminacije.

Maja Brajković, prof.

OŠ Omišalj