Krčki školarci obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Igor Gržetić
30.01.2019.

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir te osnovnih škola Fran Krsto Frankopan, Malinska-Dubašnica i Omišalj, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 25. siječnja 2019. godine, pred u cijelosti ispunjenim auditorijem krčke Velike gradske vijećnice održan je prigodan program.

Kroz gotovo dvosatno događanje okupljene osnovnoškolce, srednjoškolce, njihove profesore i ostale uzvanike proveli su predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka Darko Fanuko te dvoje krčkih povjesničara – Tvrtko Božić i Gordija Marijan, s time da je nakon odrađenih izlaganja red došao i na predstavljanje potresnog dokumentarnog filma Povratak posljednjeg.

Ovaj bi program, uvodi prof. Tvrtko Božić, bilo gotovo nemoguće realizirati bez suradnje, u ovome slučaju stručnog aktiva nastavnika povijesti svih otočnih škola i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a sve kako bi se na dostojanstven način obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta što se diljem Europe obilježava 27. siječnja (inače datum kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz, u poljskom Birkenau). U nastavku, osim što je pojasnio pojmove poput holokausta i genocida, na jednostavan i svima razumljiv način oslikao je uspon nacizma u Njemačkoj, od osnivanja Njemačke radničke partije, 1919., koja je s vremenom preimenovana u Nacionalsocijalističku radničku partiju Njemačke, preko imenovanja Hitlera njemačkim kancelarom, 1933., i donošenja Konačnog rješenja židovskog pitanja (Die Endlösung der Judenfrage), 1942., pa sve do uvođenja prakse organiziranja koncentracijskih i radnih logora, 1933., a među kojima je jedan od najzloglasnijih bio upravo poljski Auschwitz.

Nadalje, prof. Gordiji Marijan bio je povjeren zadatak predstavljanja inicijative Putujem i učim, u okviru koje krčka srednja škola već šestu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom projektu Vlak sjećanja (Treno della memoria), čiji sudionici, putujući vlakom sve do Birkenaua, na simboličan i jedinstven način odaju počast žrtvama tamošnjeg logora. No, cilj tog putovanja jest Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te svečana komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju logoraša. Osim što je predstavljena spomenuta inicijativa, prikazani su i najuspješniji radovi nastali u okviru dosadašnjih izdanja natječaja koji našim srednjoškolcima omogućava sudjelovanje u projektu Vlak sjećanja. Također, najavljen je i novi natječaj, kojem je jedan od ciljeva osvijestiti učenike o opasnostima diskriminacije, predrasuda, netolerancije, antisemitizma te drugih oblika mržnje, i to posredstvom kreativnog izražavanja, obzirom na zadaću izrade petominutnog videa inspiriranog temom Ljubav je jača od mržnje. Natječaj je za sve zainteresirane srednjoškolce (isključivo polaznike trećih i četvrtih razreda) otvoren sve do 10. veljače ove godine.

U posljednjem dijelu programa prikazan je polusatni dokumentarac Igora Paulića Povratak posljednjeg, čiji je glavni protagonist Oleg Mandić koji se vraća u Auschwitz kako bi s nama podijelio svoja potresna svjedočanstva i odveo nas u njegov obilazak. Naime, kao jedanaestogodišnji dječak on je u tom ozloglašenom logoru proboravio osam mjeseci, prisjećajući tijekom filma kako je ondje bio najsretniji kad mu je majka za Božić poklonila glavicu češnjaka, koliko ga je potresla smrt ukrajinskog prijatelja, te kako je svjedočio ubojstvu logorašice koja je prespavala apel (jutarnju prozivku) ili slaganju zida od smrznutih mrtvih tijela. Izdvojio je, naposljetku, činjenicu kako je sudbina htjela da baš on, zajedno s majkom i bakom, posljednji napusti logor, priznavši da je upravo zahvaljujući iskustvu Auschwitza imao prekrasan život. Jer još je u trinaestoj godini shvatio, preispitavši koncept sreće, da mu se od svega ružnog što mu život nosi ono najgore već dogodilo!