Jednodnevni tematski izlet – Partizanska bolnica Zalešje – grad Prem – Hrib svobode – Ilirska Bistrica (20.10.2018.)

Za članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka koji nisu mogli sudjelovati na petodnevnom putovanju za Munchen – Dachau – Berlin – Potsdam – Nürnberg organiziran je jednodnevni tematski izlet – Partizanska bolnica Zalešje – grad Prem – Hrib svobode – Ilirska Bistrica.

U jutarnjim satima započinje naše putovanje uz usputna zaustavljanja prema Sloveniji.Odlazimo u posjet obnovljenoj partizanskoj bolnici Zalešje na Ostrožnom brdu koja je djelovala u periodu od 1943. do 1945. godine.

Glavnu ulogu u razvoju bolnice odigrao je dr. Sc. Magomed Gadzijev – Mišo, koji je pobjegao iz njemačkog zatočeništva 13. siječnja 1944. u Senožečama. Magomed Gadzhiev se pridružio partizanima i 22. siječnja preuzima upravljanje bolnice zvane Zalesje, što u ruskom znači “za šumu”.

 

 

 

 

 

   Bolnica je sagrađena za najteže ozlijeđene, imala je  operacijski  stol, kuhinju i zemunice za smiještaj ranjenika. U vrijeme djelovanja bolnica je pružila skrb za 220 ranjenika i bolesnika.

Liječenje u bolnici Zalesje, dr. Gadzhii je uveo u skladu s načelima sovjetske ratne kirurgije. Unatoč teškim uvjetima, nedostatku lijekova, medicinskih uređaja i opreme, te stalnih opasnosti, bila je vrlo uspješna, sa samo 5 umrlih bolesnika.

U studenom 1944. Nijemci su otkrili i demontirali kuhinju bolnice, neprijateljske ofenzive postale su sve češće pa su bolnicu premjestili. Zbog nastalog stanja, teškog liječenja i stalne opasnosti, kao i bolesti dr. Gadzhin bolnica je ukinuta u siječnju 1945. godine, a njeno osoblje i ranjeni bili su prebačeni u bolnicu pod Sneznikom.

Nakon posjeta bolnici nastavljamo  vožnju prema gradu Prem koji se ubraja među najstarije slovenske gradove i prvi put se spominje 1213. g.  Legenda kaže da je ovaj grad nastao na mjestu stare rimske utvrde, ali do današnjeg  dana na tom području nisu pronađeni arheološki ostaci koji bi tu legend potvrdili ili opovrgnuli.

Prvi vlasnici grada su bili Devinska gospoda. Plemeniti Udo de Prem bio je jedan od najmoćnijih vazala akvilejskog patrijarha i stekao je mnoge posjede na području Krasa i sjevernog Kvarnera. Godine 1399. G. Devinova obitelj umire, a njihove posjede uzima na upravljanje obitelj Walsee. Povećanjem utjecaja Habsburgovaca u 15. stoljeću, Walseeovi su bili prisiljeni prodati svoje posjede pa

tako i grad Prem. U slijedećim stoljećima je grad promjenio nekoliko vlasnika, među kojima je bila i obitelj Porcia iz Furlanije u čijem je vlasništvu grad bio do početka 20. Stoljeća. 1927. godine posjed kupuje liječnik Bruno Zucculini i grad Prem postaje njegova ljetna rezidencija. Posjet muzeju grada sa različitim zbirkama o povjesti grada te vrijednim freskama u kapeli sv. Marjete iz 14. stoljeća.

 

 

Nakon razgleda grada Prema odlazimo na obližnje turističko gospodarstvo na domaći ručak.

 

 

 

Slijedi posjet Hodnikovom mlinu uz stručno vodstvo lokalne vodičkinje.

                        

U Ilirskoj Bistrici je sačuvan do današnjeg dana jedini prolazni mlin s pilom za rezanje balvana. Vlasnici su ga otvorili javnosti i uredili malu etnološku zbirku.

Stari mlin je izgrađen u 17. stoljeću, a novi u 19. stoljeću, 1855. godine nad mlinom su uredili prostor za stanovanje. Vlasnik mlina Hodnik otišao je u korak s vremenom i 1935. godine sagradio je turbine za vodu, jednu za mlin, a drugu za pilanu. Mlin je radio do 1970. godine.

 

Slijedi vožnja prema Ilirskoj Bistrici i odlazak do Brniškog hriba koji dominira nad ovim gradom zajedno sa Hribom Svobode, spomenikom koji je djelo kipara Janeza Lenassija i arhitektice Žive Baraga, a postavljen je u znak sijećanja na borce treće prekomorske udarne brigade.

 

 

Ovaj 8 metara visok spomenik sa kosturnicom sagrađen je 1965. g. 

 

U kasnim popodnevnim satima slijedi povratak i dolazak u Krk u 20,00 sati.