76. OBLJETNICA PODHUMA U Sobolima održana komemoracija podhumskim žrtvama: Vrijeme liječi rane, ali ne briše sjećanje

Autor: Marta Ban

SOBOLI Komemorativni skup u povodu 76. obljetnice strašnog stradanja stanovnika mjesta Podhum održan je na spomen području u Sobolima u sjećanje na tragični 12. srpanj 1942. godine. Tada su talijanski fašisti počinili krvav i osvetnički zločin nad nevinim civilima iz Podhuma, ubivši najmanje 91 mještanina u dobi od 16 do 60 godina i spalivši čitavo selo, dok su preživjele, oko 800 staraca, žena i djece, odveli u talijanske koncentracijske logore gdje ih je umrlo još četrdeset i sedmero.

U zajedničkoj organizaciji općina Čavle i Jelenje, komemorativni skup okupio je brojne Pohumce i Grobničane, potomke i rođake ubijenih i protjeranih, predstavnike civilnih i crkvenih vlasti, Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grobnišćine i Primorsko-goranske županije. Na spomen području Soboli, gdje je 1970. godine postavljen obelisk akademskog kipara Šime Vulasa, a koje danas predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi antifašistički spomenik, komemoracija je započela minutom šutnje.

Osuda zločina

U znak sjećanja na nemili događaj i tragične žrtve nevinih brojne su delegacije položile vijenac i zapalile svijeće. Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ovom je prilikom bio župan Zlatko Komadina, a izaslaničku funkciju u ime Vlade Republike Hrvatske obnašao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. U ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda počast polaganjem vijenca dao je Marko Ratković, a naposljetku su vijence položile i delegacije općina Čavle i Jelenje na čelu s načelnicom Ivanom Cvitan Polić i načelnikom Robertom Marčeljom, UABA-e i SABA-e PGŽ-a, UHDDR-a općine Čavle, općine Jelenje i Primorsko-goranske županije te 3. policijske postaje.

Okupljenom se mnoštvu prva obratila načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić istaknuvši da je vrijeme zaliječilo rane, ali nije izbrisalo sjećanje.

– Ponosna sam što i danas, 76 godina nakon tog strašnog događaja dolazimo ovdje, složni u osudi zločina kao i u sjećanju na nevine žrtve. Ponosna sam što ovaj kraj njeguje antifašizam kao temeljnu odrednicu svoga društva. Želim vjerovati da se takav zločin više ne može dogoditi. Stoga pozivam sve škole da u svoje kurikulume uvrste posjet ovome spomen području kako bi i naši najmlađi učili iz naše ne tako daleke prošlosti, rekla je načelnica Cvitan Polić.

Govorenje istine

U ime Primorsko-goranske županije i u ime predsjednice Republike, župan Zlatko Komadina pozvao je na važnost čuvanja i govorenja istine.

– Ovaj Podhum mjesto je stradanja nevinih ljudi. Svo zlo rata vidi se upravo u ubijanju civila. Moramo pamtiti da se ne ponovi. Moramo shvatiti i govoriti istinu. A istina je da je Hrvatska nastala antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu u današnjim granicama i antifašizam je upisan u Ustav Republike Hrvatske kao temeljna vrijednost. Istina je i da je hrvatska sačuvana borbom naših branitelja u Domovinskom ratu, naglasio je Komadina dvije najveće borbe hrvatskog naroda koje su ga na koncu dovele do suvereniteta.

Prigodne su riječi uputili i načelnik Jelenja Robert Marčelja, Tomislav Klarić u ime Vlade Republike Hrvatske, Marko Ratković u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i Neda Macan u ime UABA-e i SABA-e PGŽ-a. U svečanom programu nastupili su i vokalna skupina KUD-a Zvir te zbor Korezin dok je prigodne stihove »Tvoja zemlja« pročitala Petra Mavrinac, a pjesmu »Tu je jubav moja« izveo je Ivan Njegovan. I ovogodišnji je susret okončan svetom misom.

 

https://youtu.be/tBg1JsmVXtQ