U Krku predstavljena knjiga „Izvadci iz dnevnika Čede Žica 1939.-1943.“

U Maloj dvorani krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir danas, 14. lipnja 2018. javnosti je predstavljena knjiga Izvadci iz dnevnika Čede Žica 1939.-1943. čiji su nakladnici Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Naklada Kvarner.

 

U Krku predstavljena knjiga „Izvadci iz dnevnika Čede Žica 1939.-1943.“
Čedo Žic je rođen 22. lipnja 1922. u Krku. Pohađao je krčku gimnaziju kada je počeo pisati dnevnik. Bio je prvi sekretar Kotarskog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije za kotar Krk. Poginuo je 23. veljače 1943.
Knjigu su predstavili prof. Gordija Marijan, prof. Darko Fanuko, predsjednik UABiA otoka Krka, Franjo Butorac iz Naklade Kvarner i prof. Đuro Čudić.
Ravnateljica krčke Srednje škole prof. Đurđica Cvttkušić izrazila je zadovoljstvo na velikom odazivu na predstavljanje knjige o Čedu Žicu čije je ime ova škola nosila od 6. travnja 1960. pa do 12. studenoga 1991.
Prof. Darko Fanuko je u nekoliko rečenica opisao na koji je način nastala ova knjiga. Ovdje je istaknuo prof. Gordiju Marijan od koje je i krenula ideja o tiskanju ove knjige, a veliku pomoć, osim prof. Marijan, u realizaciji ovog projekta dali su mr.sc. Tvrtko Božić i prof. Đuro Čudić.
Franjo Butorac je napomenuo da se ovdje radi o dnevničkim zapisima u koje se ne smije previše intervenirati, osim ispraviti poneku pravopisnu ili gramatičku grešku. Pročitao je nekoliko zanimljivih dijelova iz dnevnika Čede Žica.
Prof. Gordija Marijan je izrazila zadovoljstvo i čast što danas drži u ruci ovu knjigu koja je svjetlost dana ugledala nakon gotovo 80 godina. Ponosna je na Udrugu UABiA otoka Krka što su nakon knjige 16-godišnje Svjetlane Volarić, izdali i drugu knjigu koja sadrži dnevničke zapise tadašnjeg srednjoškolca. Nametnula joj se misao da je mladost vrijeme hrabrosti, borbenosti i ideala. Podsjetila je krčke srednjoškolce da se u školskom holu nalazi statua Čede Žica koji ih nijemo svakoga dana dočekuje, prati i ispraća. Marijan je potaknula učenike da bilježe svoje misli i osjećaje, jer dnevnik ih čuva od zaborava i zuba vremena.
U kulturno-zabavnom dijelu programa sudjelovali su učenice i učenici ove Srednje škole. Katarina Valković je na klaviru odsvirala Mozartov Turski marš, Mia Radman kazivala je Cesarićevu pjesmu Slap, Marija Toljanić Cesarićevo Svesrodstvo, a Nikica Stijepić je pročitao nekoliko izvadaka iz knjige.
Nakon predstavljanja knjige, Darko Fanuko uručio je priznanja i knjige zaslužnima. Tako su za sudjelovanje u projektu Vlak sjećanja za Auschwitz priznanja dobili učenici Nikica Stijepić, Miriam Volarić, Roberta Bajčić, Karla Žužić, Dora Blažević, Lucija Depokolozvane i profesorica Gordija Marijan. Zaslužnim članovima UABiA otoka Krka i onima koji potpomažu Udrugu, a povodom skorašnjeg Dana antifašističke borbe (22. lipnja), priznanja su uručena Josipu Brusiću iz restorana Maritim, prof. Đurđici Cvitkušić, prof. Zdenki Stegnjaić, posmrtno Davoru Balenoviću, Ankici Baldigara, Hajri Bubnić, Savi Delić, Alojziju Donbaši, Vladimiru Franoliću, Ani Franolić, Mariji Darinki Fugošić, Danici Kosić, Ani Kovačević, Ivu Petrovu, Josipu Petroviću, Vinki Purić, Olgi Smajić i Anki Sušanj. Priznanja Saveza antifašističkih boraca PGŽ dobili su Marija Braut, Romano Kovač, Marija Topčagić i Ivan Dujmović.
(Tekst i foto: MK)
Autor: Milohttp://otok-krk.org

 

 

Prezentacija slika dnevnika: