Dana 26.05.2018. organiziramo putovanje za Kumrovec.

Dana 26.05.2018. organiziramo putovanje za Kumrovec pod geslom “U mladosti je radost – u radosti je mladost“.

Cijena putovanja je 100,00 kn (Ulaznice uključene)

Prijave najkasnije do 21.05.2018.

Polazak autobusa:

Krk 6,45
Malinska 7,00
Njivice 7,10
Omišalj 7,20
Kumrovec 10,30

 Predviđen je posjet Etno muzeju Staro selo i posjet  Titovoj vili. Ulaznice u cijeni putovanja.

1.   Muzej Staro selo

Muzej “Staro selo” Kumrovec jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji pokazuje autentičan izgled zagorskog sela, način života ljudi, kao i običaje i zanate koji su bili dio svakodnevice običnog seljaka s ovih prostora s početka 20-og stoljeća.

O muzeju

Ideja da se stara jezgra naselja Kumrovec obuhvati mjerama spomeničke zaštite bila je prisutna još 1947. godine kada je Marijana Gušić etnografskI obradila Hrvatsko zagorje te napisala studiju o naselju Kumrovec sa središnjom rodnom kućom Josipa Broza. Kulturno-povijesni i likovni dio muzejskog postava 1950. godine uredili su akademski slikar Edo Kovačević i prof. Zdenko Vojnović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt, dok je kućni ambijent obitelji Broz uredila prof. Gušić. Godine 1953. osnovan je Memorijalni muzej maršala Tita koji je djelovao pod upravom Etnografskog muzeja iz Zagreba. Najveći zahvati na uređenju i rekonstrukciji „Starog sela“ izvedeni su u razdoblju od 1979.-1985. godine.

Danas je etno–selo Kumrovec najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. S oko četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva saznajemo kako su živjeli naši stari. Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevnici seljaka i njegove obitelji s jedne strane, a s druge prikazuju i razne tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štaglji i kotci – sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu. Rodna kuća Josipa Broza Tita koja obnovljena stoji u središtu sela sadrži etnografski i povijesni postav. U Staroj školi nalazi se rekonstrukcija nekadašnje učionice i učiteljev stan.

Pored razgleda stalnih izložbenih postava koji prikazuju tradicijski način života regije Hrvatskog zagorja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, muzej nudi i brojne druge interaktivne sadržaje za posjetitelje – događanja i radionice koje vode stručnjaci etnolozi u suradnji s majstorima tradicijskih obrta, a prilagođene su različitim uzrastima.

STALNI IZLOŽBENI POSTAVI
U prekrasnom ozračju tradicijskog sela možete razgledati sljedeće postave:
Staru pučku školu
Rodnu kuću Josip Broza
Gospodarski objekt obitelji Broz
Kovačnicu
Način života i stanovanja kovačke obitelji
Kovačko – potkivački obrt
Kolarstvo
Od konoplje i lana do platna
Zagorsku svadbu
Život mladog bračnog para
Majstore u radionici
Od zrna do pogače
Licitarski, medičarski i svjećarski obrt
Izradu pučkih svirala i drvenih dječjih igračaka
Život u komorici
Lončarski obrt
Život i gospodarstvo zagorske obitelji
Bačvarski – pintarski obrt
Košaraštvo

  1. Titova vila – Kumrovec

Titova vila sagrađena je davne 1947. godine kao Hotel „Kumrovec“ da bi se 1962. godine preuredila i pretvorila u rezidenciju. Tijekom preuređivanja promijenio se pokrov, unutarnja pregradnja i prenamjena prostorija te hortikulturno uređenje okoliša – arboretum.

Prostire se na građevinskom zemljištu ukupne površine 2 911 m2 dok se objekt sastoji od 4 etaže bruto površine 792 m2. Pored vile nalazi se garaža, praonica rublja i kotlovnica. Sama vila sastoji se od kuhinje, velikog salona s izlazom na terasu, prostora za telefonsku centralu, malog salona, 2 apartmana, 7 gostinjskih soba te 2 sanitarna čvora.