Polje – 73. obljetnica oslobođenja otoka Krka

Dan oslobođenja otoka Krka slavi se svakog 17. travnja u godini, upravo na dan kad je 1945. oslobođen naš otok. Proslave ovog za Krčane važnog datuma održavaju se svake godine u drugoj krčkoj upravnoj jedinici, a glavni organizator je članstvom najbrojnija bodulska udruga – Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka. Ove je godine ulogu domaćina dobila Općina Dobrinj

Svečanost je održana u mjestu Polje, u općini Dobrinj, a nazočili su čelnici krčkih jedinica lokalne samouprave, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, predsjednik SABiA PGŽ-a Dinko Tamarut, predsjednik Udruge veterana domovinskog rata otoka Krka Goran Frgačić i mnogi drugi. Moderator programa i ove je godine bila poznata radijska voditeljica Gordana Gržetić.

Mantinjada u izvedbi sopaca Branka Brnića i Klaudija Dunata označila je početak programa, a nakon njih mješoviti pjevački zbor „Zvon“ iz Dobrinja pod ravnanjem maestra Damira Smerdela izveo je hrvatsku himnu „Lijepa naša“.

U svojem je pozdravnom govoru Darko Fanuko, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, podsjetio na slavne dane tog dijela povijesti otoka Krka, ali i na sadašnjost. – Okupacija otoka Krka za vrijeme 2. Svjetskog rata trajala je točno 2 godine i 2 dana, od 15. travnja 1941. kada ga je preplavilo 5.000 do zubiju naoružanih Musolinijevih vojnika, pa do 17. travnja 1945. kada su ga oslobodile jedinice Narodnooslobodilačke vojske – započeo je svoje izlaganje Fanuko. U svojem je govoru podsjetio na podatak da je u tom ratu živote izgubilo 539 otočana što u odnosu na 19.663 koliko je 1944. godine otok Krk imao stanovnika, visoki postotak od 2,74 % poginulih. Što se tiče sadašnjosti, istaknuo je da je licemjerno danas pozivati na pomirbu ustaša i partizana, budući da je od tada prošlo 73 godine i da su se dobronamjerni ljudi odavno pomirili. Sadašnji pozivi na pomirbu su za njega samo parole koje kod neupućenih služe samo za unošenje zabune i obnavljanje već davno prevladanih mržnji i sukoba.

– Namjerno zaboravljaju da su fašizam i antifašizam dvije suprotnosti koje se ne mogu i nikad neće pomiriti. Fašistička ideologija je propovijedala i i praktično provodila, a to čini i danas, rasnu i nacionalnu diskriminaciju, mržnju, rat i obespravljivanje pojedinaca i cijelih naroda. Civilizirani svijet je davno osudio ovakva usmjerenja i opredijelio se za tekovine modernog svijeta, rasnu, vjersku i nacionalnu ravnopravnost, međusobno poštovanje, socijalnu pravdu, zaštitu ljudskih prava, slobodu, demokraciju i mir. Antifašizam nije prošlost nego je postao tekovina modernoga svijeta, zaključio je Fanuko.

Nazočne je pozdravila predsjednica dobrinjske podružnice UABiA otoka Krka Marica Pavačić koja je pritom izrazila zahvalnost i priznanje svim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta kojih je upravo iz općine Dobrinj bio veliki broj.

Domaćin, načelnik Općine Dobrinj, Neven Komadina nakon što je nazočne pozdravio u svoje ime, u ime Općine kojoj je na čelu i čelnika ostalih jedinica lokalne samouprave s otoka Krka, podsjetio kako je bilo na ovom području za vrijeme okupacije i kako se stvarao i jačao otpor prema okupatorima, najprije Talijanima do 1943. godine, a potom Nijemcima.

Zanimljivo je bilo prisjećanje živućeg sudionika NOB-a Ivana Crnčića koji je u to vrijeme bio još dijete, a skup su još pozdravili predsjednik SABiA PGŽ-a Dinko Tamarut i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa bilo je recitacija, pjesme i plesa. Stihove pjesnika Milivoja Slavičeka recitirali su učenici PŠ Dobrinj Paola Lulić i Lovro Grdinić, srednjoškolci Antonija Šneperger i Filip Rogina kazivali su pjesme Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krleže, a višestruko nagrađivani pjesnik Marino Turčić iz Čižića svoju pjesmu „Doma ostani“ napisanu na dobrinjskoj čokavici. Dobrinjski zbor „Zvon“ pod ravnanjem maestra Damira Smerdela otpjevao je nekoliko poznatih pjesama, dok su po domaću zakantali Ivan Pavačić, Klaudio Dunato te Željko i Branko Brnić. Domaćim tancom su nekoliko stotina nazočnih ispred Društvenog doma u Polju oduševili članice i članovi mlade grupe dobrinjskog Kulturnog društva „Ive Jelenović“ uz sopce Branka Brnića i Klaudija Dunata.

Dobitnik ovogodišnje Povelje za izvanredne zasluge u razvijanju i unapređivanju antifašizma u Republici Hrvatskoj je načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH uručili su mu Dinko Tamarut i Darko Fanuko.

Na spomenik palim borcima u Polju.zajednički su položili cvijeće i zapalili svijeće predstavnici SABiA PGŽ-a, UABiA otoka Krk, Županije Primorsko-goranske, Općine Dobrinj i Udruge veterana domovinskog rata otoka Krka.

Nakon programa, za sve je bio organiziran domjenak uz tradicionalni fažol i slatke delicije spravljene u hotelu „Malin“ iz Malinske, a i zaplesalo se uz tamburaški sastav „Kanela“ i Stanislava Dunata na harmonici.

Sljedeće će se obilježavanje Dana oslobođenja otoka Krka, kako je najavljeno, po prvi put održati u Općini Vrbnik.

(MK)
Autor: Milo